Acció Climàtica comença a matar conills amb fosfur d'alumini per controlar la superpoblació

L'actuació s'està fent a l'LV-7041, al Segrià, i se'n preveuen més en altres carreteres, canals de reg i vies de tren

Operaris tapant caus de conills
Operaris tapant caus de conills | ACN
Redacció
24 de març del 2023
Actualitzat a les 11:23h
El Departament d'Acció Climàtica ha iniciat aquesta setmana l'aplicació de fosfur d'alumini en infraestructures de Ponent amb l'objectiu de controlar la superpoblació de conills que provoca danys en talussos i terraplens. La primera zona d'actuació és la carretera LV-7041 de Soses a Massalcoreig, al Segrià, on els operaris ja han aplicat aquest biocida i tapat uns 300 caus en un tram de 10 quilòmetres.

El director dels serveis territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera, ha explicat que s'han posat en contacte amb titulars d'altres infraestructures per poder actuar en més carreteres, canals d'aigua i vies de tren. També han demanat al govern espanyol que autoritzi un pla pilot per poder aplicar aquest biocida en sòl agrícola.

Els treballs d'aplicació de fosfur d'alumini a la carretera entre Massalcoreig i Soses van començar dimecres i els realitza l'empresa especialitzada Miarnau Agritecno SL. En concret, els tècnics introdueixen entre 2 i 4 pastilles d'aquest biocida a l'interior dels caus actius de conills i, a continuació, els tapen amb paper i terra.

Passades unes tres hores des de l'aplicació, el producte fitosanitari comença a despendre fosfamina, un gas que afecta els sistema respiratori del conill i que fa que aquest mori per asfíxia. El fosfur d'alumini té una efectivitat del 80%, ha explicat Jordi Miarnau, de l'empresa encarregada de duu a terme els treballs, que també ha destacat que aquest biocida no deixa "cap efecte residual" als possibles depredadors dels conills com àligues o guineus.