Cent anys de Reis Mags a Lleida a través de 2.000 fotografies, documents i vídeos

L'arxiu més antic és la filmació dels preparatius d'una desfilada de finals dels anys 20 o principis dels 30

Imatge antiga dels Reis Mags
Imatge antiga dels Reis Mags | Arxiu Reis Mags
Redacció
13 de desembre del 2022
Actualitzat a les 9:17h
L'Associació Reis Mags de Lleida ha recopilat per primera vegada documents i material audiovisual relacionats amb les cavalcades que s'han fet a la ciutat durant els darrers cent anys amb l'objectiu donar visibilitat i divulgar aquesta tradició nadalenca.

El recull es pot consultar a la nova pàgina web de l'entitat, reismagslleida.org, i inclou més de 2.000 fotografies, vídeos i documents. El més antic és una filmació dels preparatius d'un cavalcada amb imatges del Rectorat i de la rambla d'Aragó que data entre finals dels anys 20 o principis dels 30. A banda d'internet, aquest vídeo i altres continguts es poden veure a l'exposició “Reis Mags. Los Reixos de Lleida”, que acull el pati del Palau de la Paeria fins el 4 de gener.

El projecte persegueix el mateix objectiu que té l'associació, que és el de promoure i divulgar aquesta tradició nadalenca. Els documents i materials recopilats es poden consultar a reismagslleida.org, una pàgina "molt dinàmica", explica el president de l'entitat, Òscar Caberol, ja que cada setmana s'hi pugen nous continguts.

De moment, l'arxiu més antic que s'ha trobat sobre la celebració de la cavalcada dels Reis Mags a la ciutat és la d'una filmació de poc més d'un minut en què es veu la preparació del seguici amb el reis Melcior i Gaspar i Baltasar diverses carrosses tirades per cavalls a la zona de l'edifici del Rectorat i de la rambla d'Aragó i que dataria entre finals dels anys 20 o començaments dels 30.