Diputació i Govern proposen un conveni a tres bandes per salvar Casa Vallmanya

Aportaran 300.000 euros per consolidar l'edificació i volen que el consistori compri la finca perquè sigui pública

Imatge de la casa Vallmanya
Imatge de la casa Vallmanya | Salvem Casa Vallmanya
Redacció
23 de desembre del 2021
Actualitzat a les 9:19h
La Diputació de Lleida i el Departament de Cultura han comunicat a l'Ajuntament d'Alcarràs la seva disponibilitat a signar un acord entre les tres administracions per encarar urgentment les primeres obres de recuperació i consolidació de Casa Vallmanya, masia que fou propietat de la família de l'expresident Francesc Macià i que es troba en mal estat de conservació.

Segons ha pogut saber l'ACN de fonts de la Diputació, la proposta surt de la darrera reunió que hi va haver a tres bandes el 30 de novembre i després de la corporació municipalista i Cultura hagin acordat signar un conveni que en dos anys suposaria l'aportació de 300.000 euros a parts iguals. A l'Ajuntament li proposen la compra de la finca per convertir-la en propietat pública. 

Actualment la finca on hi ha Casa Vallmanya és de propietat privada i per això, l'Ajuntament d'Alcarràs (Segrià) hauria d'adquirir-la per fer-la pública i permetre així l'actuació de les administracions.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, considera que una vegada s'hagi pogut consolidar l'edifici, caldrà establir-ne un pla d'usos futur de la finca i també delimitar quin tipus de col·laboració a llarg termini caldria mantenir entre les tres administracions. Com a mínim, afirma "haurem salvat Casa Vallmanya de la ruïna, encara que hi som a temps".

La proposta de conveni suposaria que la Diputació de Lleida destinaria 100.000 euros del pressupost de 2022 i 50.000 l'any 2023 i el Departament de Cultura compromet 50.000 euros l'any que ve i 100.000 el 2023.