Educació

Tres patis d'escoles públiques de Lleida fomentaran l'educació el curs vinent

La iniciativa s'emmarca en el projecte 'Espais que eduquen, patis per a tothom', pioner a Catalunya

per Redacció, 6 de maig de 2021 a les 22:25 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
19 centres públics d'educació infantil i primària i instituts-escola de la ciutat de Lleida han participat aquest dijous en la presentació del projecte 'Espais que eduquen, patis per a tothom' per promoure projectes participatius de redisseny dels patis escolars amb intencionalitat educativa.

La sessió, que estava oberta a equips directius, equips de mestres i associacions de famílies de les escoles públiques de Lleida, ha comptat amb una norantena de participants. Tres centres optaran a participar en aquesta primera edició del projecte, que s'iniciarà amb un programa pilot per al curs 2021-2022 per repensar els seus patis.


Es tracta d'una iniciativa pionera a Catalunya resultat del treball col·lectiu de l'associació Llavors de Vincle, la Demarcació de Lleida del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), a més del Departament d'Educació, l'Ajuntament de Lleida, la Universitat de Lleida (UdL) i el Centra d'Art la Panera. A partir d'aquest dijous, les escoles interessades han de tramitar la sol·licitud a través del web de la Paeria de Lleida i complir amb els requisits necessaris.

Totes les sol·licituds d'escoles que es rebin s'avaluaran seguint uns criteris establerts per les entitats impulsores. Així, es tindran en compte els agents i recursos materials i econòmics de què es disposa; la qualitat del disseny (idea, originalitat, estètica i integració); la sostenibilitat (materials, incorporació de vegetació i aspectes climàtics); qüestions socioeducatives (fomentar interaccions amb jocs i pati inclusiu i adaptat); el manteniment del pati, i la facilitat per modificar-lo novament.


Un dels requisits previst és la implicació de tota la comunitat educativa del centre (els claustres, els consells escolars i les AFA i AMPA) amb el projecte. Els centres interessats han de presentar un document on s'indiqui la seva voluntat de fer una transformació en el pati escolar.

Així mateix, es valorarà i potenciarà que els projectes presentats i que s'executaran segueixin les línies del projecte 'ArquiEscola', el programa educatiu del COAC basat en cinc conceptes bàsics (dimensió, llum, forma, materials i ús), tres fases (observar, pensar i fer) i quatre conceptes transversals (perspectiva de gènere, diversitat funcional i cultural, sostenibilitat i identitats).


Aquesta prova pilot inclourà un programa de formació que comptarà amb dues persones formadores, una de perfil més pedagògic i l'altra de perfil tècnic relacionat amb l'arquitectura, que els acompanyaran en el procés fins al final. Els recursos estaran penjats i publicats al web de l'ajuntament on es fa el tràmit.

Cada projecte o programa que es derivi del protocol general d'actuació tindrà un conveni específic, on es concretaran les condicions, implicacions i compromisos que adquireixen les entitats participants i que es duran a terme en cada programa.

 

Participació