Cervera reclama una implantació «harmònica i ordenada» d'energies renovables a la Segarra

La Generalitat preveu la instal·lació de 35 molins de vent a Ribera d'Ondara amb el suport de l'ajuntament del municipi

Redacció
15 de març del 2021
La Paeria de Cervera reclama una implantació "harmònica, ordenada i amb distribució equitativa en el territori de les energies renovables", arran de l'allau de macroprojectes, molts d'ells a la Segarra, presentats des de l'aprovació del decret llei 16/2019 de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls de les energies renovables.

Un dels últims preveu instal·lar 35 molins de vent a la Ribera d'Ondara (Segarra), amb el vist-i-plau de l'ajuntament i la Generalitat. La Plataforma Salvem Ribera d'Ondara s'hi oposa perquè considera que un projecte d'aquestes dimensions, en què el primer molí de 200 metres d'alçada està situat a només 750 metres del nucli urbà, farà augmentar la despoblació per la contaminació acústica i lumínica.

La Plataforma Salvem Ribera d'Ondara, que assegura estar a favor de les renovables però en contra de la massificació, rebutja el macroprojecte dels 35 aerogeneradors que planeja instal·lar la Generalitat i l'ajuntament del municipi al voltant de Rubinat, Sant Pere dels Arquells, Llindars i la Sisquella. Reclamen una transició energètica "amb seny" que no destrueixi el patrimoni natural i paisatgístic de la zona.

En aquest sentit, la Paeria de Cervera, en un comunicat, ha mostrat la seva solidaritat amb els municipis de la Segarra afectats per macroprojectes d'energies renovables i rebutja les concentracions especulatives en comarques rurals. A Cervera, per exemple, explica el seu alcalde, Joan Santacana, s'han presentat tres prepojectes de plantes solars.

Consideren que els molins de vent i les plaques solars han de ser, en tot cas, respectuoses amb el medi ambient i el paisatge, i tenir en compte la voluntat de la població i de les seves entitats locals perquè "sense consens no hi ha lloc a interessos econòmics dels oligopolis energètics". Per tot això, exigeixen una moratòria de la normativa actual i la paralització de projectes faraònics com els que s'estan projectant als municipis de la Segarra.