Coronavirus

Denuncien que la Llar Sant Josep no va fer res per evitar la mortalitat per Covid

Els familiars dels residents morts han començat a declarar avui, la resta ho faran el dia 24 de març

per Redacció , 10 de març de 2021 a les 17:50 |
Declaren els familiars dels residents morts, en el primer judici per la gestió d'una residència durant els efectes de la pandèmia. A la llar Sant Josep de Lleida van morir 36 residents d'un total de 89.

El jutjat d'instrucció número 1 de Lleida, que investiga la gestió de la Llar Sant Josep de Lleida, on en la primera onada de Covid-19 van morir 36 dels 89 residents, ha escoltat aquest dimecres el testimoni dels familiars de 3 de les 6 les víctimes representades per l'advocat, Xavier Prats. 3 més declararan el 24 de març.


Segons Prats, les famílies han assenyalat com a responsable principal de les morts la directora del centre perquè no va adoptar, diuen, les mesures de prevenció i seguretat necessàries per fer front als contagis. El lletrat també ha explicat que, a petició del jutjat, el director mèdic del CAP Primer de Maig ha desmentit en un informe que es negués atenció sanitària a la residència, tal com va declarar la directora.

La directora de la residència va declarar el 9 d'octubre de 2020 i va explicar que van estar sense metge del 16 al 26 de març de 2020 i que davant la impossibilitat de contractar més metges, va demanar ajuda al CAP Primer de Maig, situat al davant mateix, però que els metges es van negar a anar. El magistrat va sol·licitar llavors al Centre d'Atenció Primària que informés si es va negar l'atenció sanitària a la residència i, si va ser així perquè, i l'informe ja ha arribat.


Segons ha explicat Prats, en l'escrit, el director mèdic del CAP assegura que no es van negar a atendre els usuaris de la residència i concreta que el 19 de març de 2020 van donar assistència a un pacient, el 21 de març a 3 i el 25 de març a 3 més, unes dates que coincideixen amb els 10 dies que la directora reconeix que van estar sense metge.

La dona també va declarar que ella va fer "tot el possible" per atendre els usuaris. Els familiars de les víctimes, però, no opinen el mateix. Els testimonis que han declarat aquest dimecres s'han queixat de la "falta d'humanitat i de contacte amb les famílies" per part de la directora, segons Prats, i de la "falta d'ètica" ja que, per exemple, fins al 10 d'abril al centre van estar compartint habitació pacients amb Covid-19 i pacients que no en tenien i que van instal·lar en una habitació en què acabava de morir una persona de Covid-19 a una altra, que també va acabar morint de coronavirus.


Les famílies denunciants acusen tant a la residència Llar Sant Josep com a la seva directora d'homicidi per imprudència, de delicte continuat d'omissió del deure de socors, delicte continuat d'atemptat contra la integritat moral i d'un delicte continuat contra els drets dels treballadors, per la mort dels seus familiars.

La Llar Sant Josep de Lleida és de titularitat pública i ha estat una de les residències de persones de la tercera edat que va tenir més morts de Covid-19 amb 36 persones entre el 28 de març i el 15 d'abril de 2020, el 40% dels residents.

 

Participació