El Govern expedienta la residència de Tremp al detectar «importants mancances»

Segons Salut, el centre no disposava de registres de medicació i de cures, no havia fet una correcta sectorització i tampoc no es feia un ús correcte dels Equips de Protecció Individual

Imatge de la roda de premsa telemàtica d’aquest matí a Tremp
Imatge de la roda de premsa telemàtica d’aquest matí a Tremp | Govern
10 de desembre del 2020
Actualitzat a les 14:07h
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha obert un expedient sancionador per les “importants mancances” detectades en la gestió del brot de coronavirus a la residència Fundació Fiella de Tremp, que ja ha provocat la mort de 42 usuaris. La gerent de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, ha explicat aquest migdia en roda de premsa que en el moment de la intervenció de la residència, el passat 28 de novembre, Salut es va trobar amb una “situació descontrolada i clínicament molt complicada” al centre.

Farreny ha assegurat que s’han detectat “moltes carències” pel que fa a la “gestió de la informació”, així com una mancança dels “registres de medicació i cures” per part de l’anterior direcció. Segons ha indicat, la residència no havia realitzat els registres d’informació, no s’havia fet una correcta sectorització, no s'havien creat els circuits bàsics i tampoc no es feia un ús correcte dels Equips de Protecció Individual (EPI) per part del personal.

Farreny també ha indicat que s’han detectat mancances en el tractament dels residus i en el trasllat de la roba contaminada dels residents. Així mateix, hi ha hagut, segons Salut, una “mancança de vigilància de la salut dels treballadors i de supervisió de les mesures bàsiques de protecció contra la Covid-19”.

La prioritat del Departament de Salut, segons ha indicat Farreny, ha estat “redreçar la situació” de la residència des del moment de la seva intervenció i que després, un cop hagi passat l’emergència sanitària, “serà el moment d'avaluar els aspectes de gestió i si se’n deriva alguna acció al respecte”, ha assegurat. També s’ha prioritzat l’atenció a les famílies, especialment en l’acompanyament dels residents en moments de final de vida.

Recordem que la Fiscalia de Lleida ja investiga la residència trempolina per conèixer si es van complir els protocols davant el brot de coronavirus.

42 morts i 134 positius

Segons les dades d’aquest dijous a què ha tingut accés Pallars Digital, el nombre de defuncions entre els residents es manté en 42 persones. Segons fonts properes al centre, el brot de la residència continua actiu i afecta actualment 92 residents i 42 treballadors. D’aquests 92 residents positius, 78 es troben a la residència i 13 estan ingressats a l’Hospital Comarcal del Pallars de Tremp. A més, hi ha un positiu provinent d’aquest brot a la residència de Guissona. 

El director assistencial de l’Hospital Comarcal del Pallars, Eduard Sanjurjo, ha assenyalat que actualment la situació de la residència es troba “en fase d’estabilització i millora”. Sanjurjo ha explicat que el paper de l’hospital ha estat el de donar suport assistencial a la residència per garantir l’atenció mèdica als residents. Sanjurjo també ha explicat que s'ha posat en marxa una instal·lació fixa d’oxígen a l’hospital per tractar els pacients, una mesura que ha permès “estabilitzar i millorar la situació”.

 Ampliarem la informació