Un any de la riuada a les Garrigues i la Conca de Barberà: destrosses milionàries i ajudes que no arriben

Els desperfectes encara són evidents en diversos municipis i els Ajuntaments reclamen les dotacions "que es van prometre l'endemà" de la catàstrofe

El pont Vell de Montblanc, durant la riuada de l'octubre del 2019.
El pont Vell de Montblanc, durant la riuada de l'octubre del 2019. | ACN
NacióDigital
19 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 9:15h
Era el 22 d'octubre del 2019 quan un espectacular aiguat queia amb força a la meitat sud de Catalunya, sobretot a la Conca de Barberà i les Garrigues. Ara fa un any, centenars de litres per metre quadrat inundaven poblacions com l'Espluga del Francolí, l'Albi, Arbeca o Montblanc, on les destrosses es feien evidents l'endemà: baixos inutilitzables, camins i carreteres rebentades, cotxes amuntegats i clavegueres i equipaments municipals danyats.

Ben entrat l'octubre del 2020, les poblacions més afectades pels ruixats i els conseqüents aiguats reclamen més ajudes i denuncien que han hagut d'afrontar moltes reparacions amb pressupost municipal malgrat que l'Estat i el Govern van prometre fons en declarar la zona com a "catastròfica.

En el cas d'Arbeca, a Les Garrigues, han rebut 250.000 euros del milió i mig que van demanar. L'alcalde, Sergi Pelegrí, es queixa que esperaven "refer tots els danys a equipaments municipals", però no ha estat possible "tot i que els particulars sí que han pogut arreglar la majoria de desperfectes". Han hagut de construir pràcticament de nou les piscines municipals, i queden per remodelar zones que són propenses a la inundació quan hi ha forts ruixats.


A l'Albi, situat a la mateixa comarca, l'Ajuntament s'ha gastat uns 250.000 euros municipals. N'havia rebut 40.000 de la Diputació per arreglar camins, però només aquestes reparacions ascendien a 200.000 euros. En aquest sentit, l'alcaldessa Anna Feliu lamenta que no han pogut utilitzar el superàvit, que s'ha destinat a combatre la Covid-19. L'ACA ha eixamplat la llera urbana del riu Gorgs, però un pantà situat a sobre del municipi es va desbordar, i ara es pretén desmantellar.

En el cas de Montblanc i l'Espluga del Francolí, a la Conca de Barberà, tampoc saben de quines ajudes disposaran, malgrat que van signar un conveni en aquest sentit a finals d'estiu. L'alcalde del primer, Josep Andreu, denuncia: "Un any després encara no tenim els ajuts promesos l'endemà de la inundació". Al pont Vell, una de les joies arquitectòniques del municipi, els desperfectes encara són visibles i hi ha tanques provisionals.
 

Efectius treballant per retirar un cotxe arrossegat per la riuada a Montblanc. Foto: ACN


A l'Espluga, situada a pocs quilòmetres, s'hi acumula runa al pont de la Font Baixa. Encara s'hi aprecia el rastre de la crescuda del riu. Ara, tot i que no han rebut cap ajuda, l'Ajuntament estudia construir un passeig al costat del riu Francolí anomenat "camí blau", per evitar edificar a la vora de la zona, considerada inundable, segons apunta el regidor de Serveis Municipals, Xavier Rossell.

Ajudes; quan i quines?

Hores més tard del temporal, el Govern va declarar els municipis afectats com a "zona catastròfica", amb el que prometia unes ajudes milionàries que serien enviades amb una col·laboració del 50% del govern de l'Estat. El subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, remarca que Madrid "segueix tramitant la convocatòria d'ajuts", que ascendirien a uns 113 milions, també per reparar els danys del temporal Glòria del mes de gener.
 

El pas del temporal per l'Espluga de Francolí. Foto: Cedida


D'altra banda, Crespín recorda que Adif ha gastat prop de 30 milions d'euros a reparar els trams malmesos a la línia entre Lleida i l'Espluga del Francolí. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), ha fet treballs de neteja i sanejament a les lleres d'afluents del Segre i el Francolí que aleshores es van desbordar. La Unitat de Carreteres de l'estat ha actuat a l'N-240 al seu pas per la zona afectada.
 

Imatge dels aiguats a l'Albi, amb un cotxe enfonsat per la gran quantitat d'aigua. Foto: Cedida

 

Un temporal de pluja a la Conca de Barberà i les Garrigues causa greus inundacions i deixa quatre morts. Foto: ACN

 

Unes ampolles que van quedar entre la runa del celler Rendé Masdéu de Montblanc, arrasat pel riu Francolí. Foto: ACN