​La Fiscalia obre una investigació per les concessions de les hidroelèctriques de la Vall Fosca

La CUP va presentar una denúncia per delictes de prevaricació, suborn i malversació del patrimoni públic

Manifestació davant la central de Capdella a finals de 2017
Manifestació davant la central de Capdella a finals de 2017 | CUP
Redacció
16 de maig del 2019
El fiscal en cap de la demarcació de Lleida ha obert una investigació per determinar si hi ha hagut irregularitats en la concessió a empreses privades de quatre centrals hidroelèctriques de la Vall Fosca, al terme municipal de la Torre de Capdella, segons ha avançat La Directa i ha confirmat la CUP.

L’obertura de les diligències arriba pocs dies després que els anticapitalistes presentessin una denúncia per presumptes delictes de falsedat documental, prevaricació, suborn, tràfic d'influències i malversació del patrimoni públic hidràulic davant la Fiscalia Anticorrupció i l'Oficina Antifrau.

En paral·lel, la CUP també va demanar a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que activi un expedient d'extinció i de reversió perquè les centrals hidroelèctriques de Capdella, Molinos, la Plana i l’auxiliar de Capdella tornin a mans públiques. L'objectiu de les denúncies, segons recorda la CUP, era que s'investiguessin els possibles delictes que es poguessin derivar de l'explotació "il·legal" de les instal·lacions.

Els salts d’aigua de les quatre centrals hidroelèctriques generen uns beneficis anuals d’uns sis milions d’euros. Segons la documentació incorporada a la denúncia, haurien finalitzat el període concessional de 75 anys atorgat durant les primeres dècades del segle XX. En aquest sentit, la CUP també ha demanat a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) que s’iniciïn els tràmits per a la reversió de l’explotació hidràulica a mans públiques.