Lleida mostrarà de manera virtual l'original porta dels Apòstols de la Seu Vella

La tecnologia del mapping reproduirà l'esplendor de la portalada

La Porta dels Apòstols serà restaurada aquest any
La Porta dels Apòstols serà restaurada aquest any | Seu Vella
Redacció
13 de febrer del 2017
Actualitzat a la 1:49h
La tecnologia del mapping també s'utilitzarà a la Seu Vella de Lleida per reproduir l’esplendor de la porta dels Apòstols, una de les més espectaculars del monument. Aquesta és la intenció del Departament de Cultura i els tècnics ja estan estudiant diferents propostes, segons ha explicat el director del consorci del Turo, Joan Baigol. La restauració d'aquesta portalada és una de les obres que començarà aquest any a l'antiga catedral de Lleida, que opta a ser declarada Patrimoni de la Humanitat.

Prenent com a exemple l'èxit del mapping que reprodueix com era a l'Edat Mitjana l'interior de l'església romànica de Sant Climent de Taüll, a la Vall de Boí, un cop acabada la reforma la porta dels Apòstols també tornarà als orígens a través d'aquesta tècnica de projecció. Els visitants podran veure la policromia de la pedra així com elements de l'entrada gòtica que ara no hi són, com les figures dels apòstols que es van perdre durant la Guerra Civil o la imatge de la verge del Blau, que actualment es troba a la catedral nova de Lleida. Aquest 2017 també començarà la reforma de les cobertes del claustre i la segona fase de la restauració del campanar.
 
Joan Baigol ha explicat que el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya està acabant el projecte de restauració de la porta dels Apòstols, que va ser l'accés principal al conjunt catedralici quan la façana romànica del temple va quedat sacrificada amb la construcció del claustre. Es calcula que les obres començaran després de l'estiu i s'allargaran durant 8 o 9 mesos. Un cop finalitzades és quan es planteja poder instal·lar el sistema de mapping i establir un programa de projeccions estable. El director del consorci ha admès que en aquest cas hi ha una complexitat tècnica afegida perquè el sistema s'ha de col·locar a l'exterior i sense que tingui gaire impacte visual però assegura que ja hi ha diverses empreses que han presentat propostes.

També s'està acabant d'ultimar el projecte de rehabilitació de les cobertes del claustre per evitar filtracions d'aigua. L'actuació també comportarà arranjar part del trebol i reforçar un dels pilars que s'ha mogut. Pel que fa al campanar, en aquesta segona fase se'n restaurarà la part superior i els pisos interiors. En global, aquestes intervencions comptaran amb una inversió d'aproximadament 1.750.000 euros.

Paral·lelament, la Paeria ha iniciat el procés per arranjar i consolidar les muralles del turó de la Seu Vella. En concret, es començarà pel tram de muralla del Camí Cobert, que circula per sota del baluard de Louvigny i del de la Reina (sobre el carrer La Parra i l’Auditori), amb un pressupost de 48.534,64 euros.

Dossier definitiu de la candidatura a Patrimoni de la Humanitat aquest 2017

Tot plegat, iniciatives que sumen arguments perquè la Unesco acabi atorgant aquesta declaració al conjunt monumental. Baigol també ha explicat que els responsables de la candidatura estan preparant el dossier definitiu que es presentarà aquest 2017 amb l'objectiu de superar la llista d'espera de l'estat espanyol on es troba actualment i passar l'examen definitiu de l'organització internacional.

El Turó de la Seu Vella va aconseguir el 2015 entrar a la llista indicativa del Ministeri de Cultura per optar a l'examen definitiu de la Unesco a París. En aquesta llista, però, competeix amb una trentena més de candidatures i cal convèncer el Govern espanyol perquè l'esculli i la presenti a l'avaluació definitiva de l'organització internacional. De moment, s'està refent el dossier de la candidatura per aportar documentació complementària que reforci la rellevància del conjunt monumental més enllà de l'àmbit arquitectònic.