Xavier Panés: «Les empreses necessitem simplificació administrativa i més empatia política»

Professionals del sector i empresaris han assistit a la Cecot per fer un balanç de la situació econòmica espanyola i catalana del 2022 i explicar els reptes que encara el 2023

Xavier Panés, president de la Patronal catalana Cecot, amb seu a Terrassa
Xavier Panés, president de la Patronal catalana Cecot, amb seu a Terrassa | Nebridi Aróztegui
17 de gener del 2023
Actualitzat a les 12:54h
L'entrada del nou any encara nous reptes per a l'economia i les PIMES catalanes i espanyoles, a banda dels obstacles ja coneguts que els ha deixat aquest 2022, com la pujada del preu de l'energia i les matèries primeres, la inflació, la reforma laboral, la nova cotització dels autònoms i la transició energètica. Professionals del sector i el president de la Patronal catalana Cecot, Xavier Panés, han fet una anàlisi de la situació actual aquest dimarts a la seu terrassenca. 

El punt en el qual tots els actors han coincidit ha estat al voltant de la paraula "estabilitat". "Les empreses necessitem simplificació administrativa i més empatia política, tranquil·litat jurídica. Per això, demanem dos anys de treva pel que fa als canvis poc concrets de la normativa, per tal de poder desenvolupar l'activitat empresarial amb certesa. La incertesa és el mot que ha definit aquest 2022", ha afirmat Panés, alhora que ha aclarit que les PIMES són les més perjudicades en aquest ecosistema, es veuen forçades a adaptar-se als continuats canvis de lleis i que aquest últim any han hagut de fer front a un alt grau d'incertesa que ha dificultat la presa de decisions a mig i llarg termini. "No ens podem permetre perdre teixit empresarial, hem d'ajudar-lo a créixer", ha continuat el president. 

Fent una predicció sobre aquest any que entra, el president de la Cecot ha pronosticat que nous models de producció entraran en vigor i guanyaran importància dins les empreses, com la integració vertical, que la societat viurà, tot i que amb una dinàmica de moderació econòmica i dificultats en la gestió empresarial, una progressiva baixada de la inflació -s'ha aconseguit baixar d'un 10,8 a un 5,7%- i que cobraran més sentit les reindustrialitzacions locals, posant el focus en què el sector industrial torna a estar a l'agenda política d'aquest 2023 i amb esment al Pacte Nacional per a la Indústria

Ajudar els autònoms i combatre la lentitud administrativa
Sebastià Garcia, assessor en gestió econòmica, costos, marges i rendibilitat de la Cecot ha destacat que gairebé un 98% de les empreses espanyoles són PIMES, i que Espanya compta amb 2 milions d'autònoms. Per tant, Garcia ha insistit que són una força molt important al país per crear ocupació, i que la indústria de l'avui és petita i micro. "No existeix un pla per evitar la desaparició de PIMES ni indústria, ni tampoc per recuperar la riquesa perduda. A més, cada vegada hi ha més envelliment i manca d'emprenedors, que no tenen a qui deixar el negoci", ha explicat Garcia. 
 

Els presents en la trobada d'aquest dimarts a la patronal catalana, amb seu a Terrassa Foto: Nebridi Aróztegui


En la mateixa línia, Enric Rius, assessor fiscal de la Cecot i president de l'Autcat, ha manifestat que "l'endarreriment i la manca de credibilitat administrativa esgota les PIMES, cansades d'esperar ajuts que mai arriben. La prioritat número 1 de les empreses no hauria de ser anar mirant contínuament si les lleis han variat" i ha posat com a exemple l'impost al plàstic reutilitzat, que està en vigor des del dia 1 de gener, però va canviant constantment la normativa. 

La lentitud administrativa també afecta en què les empreses triguin més a fer la transició ecològica necessària, i instal·lar, per exemple, plaques fotovoltaiques per no dependre d'haver de comprar energia. Josep Casas, director de la OTE de la Cecot, ha destacat les nombroses cobertes d'uralita que es troben a les teulades d'empreses del Vallès, i que la normativa europea obliga que el 2032 es retirin per seguretat. "El govern podria ajudar a les empreses a retirar aquesta uralita i fer el pas més enllà d'instal·lar les plaques solars. Abans érem pioners en energies renovables, i ara estem a la cua d'Europa", ha destacat. 

Per últim, Àngel Buxó, president del Club de RH de la Cecot, ha criticat durament la situació d'atur juvenil del país, que es troba en un 32,3%, i la invenció del contracte fix discontinu, que afirma que no ajuda ni als treballadors ni a les companyies. "Hi ha més contractació fixa, però no hi ha més ocupació. El sector públic era qui més abusava de la contractació laboral, abans de la reforma laboral", ha esmentat Buxó. 

Així, els agents presents han demanat que s'acabi amb la "demonització de les empreses", ja que els empresaris són els primers que pateixen les conseqüències de l'augment dels impostos i els costos i han de viure amb angoixa "per no saber com estaran els preus dels subministraments l'endemà".