La Cecot impulsa CATacull, el servei per fomentar el català a les empreses

A través de càpsules audiovisuals, persones voluntàries i guies es pretén agilitzar l'aprenentatge de la llengua catalana dels treballadors

27 de desembre del 2022
Actualitzat a les 11:52h
Pere Ejarque i Laia Sabater en la roda de premsa per presentar CATacull, a la Cecot
Pere Ejarque i Laia Sabater en la roda de premsa per presentar CATacull, a la Cecot | Marina Torras
La Patronal catalana Cecot, amb seu a Terrassa, presenta el projecte innovador CATacull, que pretén fomentar la parla i l'escriptura de la llengua catalana en l'entorn empresarial. La iniciativa entra en vigor aquest dimarts, mateix dia que s'ha introduït en roda de premsa. 

"Volem trencar amb la inèrcia del castellà, i demostrar que el català és una llengua habitual en l'empresa. Fer els pressupostos, els plans d'emergència i els formularis en castellà és una tendència que està a l'abast de les companyies trencar", ha afirmat Pere Ejarque, assessor de responsabilitat social empresarial de la Cecot. 

Amb l'ajuda de tres vessants s'agilitzarà l'aprenentatge del català en les persones treballadores, tant si són nouvingudes com si no l'empren com a primera llengua. El primer recurs són set càpsules audiovisuals que expliquen l'origen de la llengua i com fomentar l'ús del català dins de l'empresa, tant a l'hora de tractar amb clients, proveïdors i companys com recursos per emprar la llengua en altres àmbits, com el sanitari i el de recursos laborals, i conèixer els drets de tots els treballadors en català. Aquestes càpsules es troben al Youtube i a la pàgina web oficial de la Cecot. 

El segon recurs és humà: totes aquelles persones dins de l'empresa que ho desitgin podran exercir de voluntàries per ajudar a aquells que ho necessitin a parlar el català. Així, es desenvoluparan activitats com el "cafè en català", o "una conversa en català". En tots aquests contexts, ambdues persones només parlaran en català. "Cada voluntari trobarà recursos a la pàgina web de la Cecot sobre com fer la seva funció", ha expressat Laia Sabater, assessora d'igualtat de la Cecot. 

Per últim, la institució ha ideat una guia virtual de recursos i dubtes sobre la llengua catalana que tothom pot consultar. 

Un llarg recorregut
"El compromís de la Cecot amb el català ve de lluny", ha remarcat Ejarque. Així, la patronal ha publicat amb anterioritat llibres per fomentar la llengua en diferents gremis, com el de flequers, pastissers i fusters, a més d'impartir tallers diversos. Un dels reptes que van afrontar va ser el de catalanitzar les webs de les empreses. 

El 2020 van publicar l'Estudi sobre l'ús del català en les empreses del Vallès Occidental, on es van adonar que la majoria d'empreses, tot i parlar el català entre ells, empren el castellà a l'hora de fer pressupostos (a banda del programari informàtic, element pel qual la patronal vol lluitar més endavant) i gestions diverses, o l'anglès, en cas de ser internacionals. El 2021, a més, Cecot va llençar una Guia de bones pràctiques de la llengua catalana a l'empresa, per indicar a les companyies com usar correctament el català.