​L’ESEIAAT estrena una xarxa de laboratoris innovadors i pioners per a la formació

Els estudiants hi podran produir prototips i eines, fabricar sèries curtes d’objectes o aparells mèdics

Inauguració dels laboratoris de l'ESEIAAT.
Inauguració dels laboratoris de l'ESEIAAT. | Rafel Casanova BCF
17 de juny del 2022
Actualitzat a les 16:41h
Els estudiants de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual  de Terrassa (ESEIAAT), ja tenen a la seva disposició l’UPC FAB Terrassa, un seguit de laboratoris de fabricació additiva, treball col·laboratiu i aprenentatge actiu que compten amb tecnologia d’última generació per poder desenvolupar i treballar projectes propis.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha estat l'encarregat d'inaugurar aquests nous espais, dins dels actes del 120è aniversari de l'Escola d'Enginyeria de la ciutat egarenca. "L’escola d'Enginyers ha contribuït de forma decisiva a la generació de riquesa compartida amb talent, recerca, futur", ha dit Aragonès qui s'ha compromès que s'augmentarà un 70% ajuts als grups de recerca en el pressupost actual.

En concret, els laboratoris que s'han inaugurat són quatre espais diferenciats però integrats en un mateix ecosistema on els estudiants poden fer servir eines de fabricació 3D, prototips i eines, fabricar sèries curtes d’objectes o aparells mèdics. A més a més, l’equipament s’alimenta amb energia solar fotovoltaica produïda per la mateixa Escola. Un dels trets característics és que la UPC FAB donarà suport a start-ups i empreses. 

Un total de 1.000 metres quadrats dividits que són un exemple de col·laboració públicoprivada i "ens situa a l’avantguarda de la formació", ha expressat el director de l'ESEIAAT, Xavier Roca. Per la seva banda el rector de la UPC, Daniel Crespo, ha asseverat que "avui dia la UPC és un factor de transformació del territori i està al costat de les empreses". 

UPC FAB Terrassa integra els següents laboratoris:
  • Digital Lab: és un espai de disseny i producció amb tecnologies d’impressió digitals d’objectes, equipat amb un conjunt de maquinària controlada amb programari de disseny 3D avançat. 
  • Space Lab: dona suport a iniciatives i activitats relacionades amb l’enginyeria de l’espai que es desenvolupen a l’ESEIAAT. En aquest espai es duran a terme activitats docents, de recerca i divulgació en l’àmbit de l’espai, com ara la mostra constant de les dades de la Terrassa Ground Station (TGS), que és l’estació de seguiment de satèl·lits de l’ESEIAAT.
  • Factory Lab: és un gran espai de prototipat analògic equipat amb eines elèctriques i de bancades per a l’ús docent i de recerca, orientat a que l’estudiantat aprengui enginyeria fent enginyeria. A més, està equipat amb dues impressores de formigó 3D de gran format, que permeten fer peces de fins  4x4 m2.
  • Creative Lab: és un programa, que funciona amb èxit des de fa uns anys, per al desenvolupament de projectes interdisciplinaris orientats a complementar la formació acadèmica de l’estudiantat. Compta amb una aula dissenyada explícitament per al treball col·laboratiu, el debat i la generació d’idees, que està equipada amb pantalles, PCs, equips audiovisuals, bancs de treball i mobiliari docent no convencional per facilitar que flueixi la creativitat (sobretot en les fases inicials de projectes nous col·laboratius).