El festival Límbic s'estrena a Terrassa que es converteix en la capital cultural del país

Aquest divendres 27 i dissabte 28 de maig la ciutat s'omple de propostes de creació contemporània i en català de la mà d'Òmnium

Inauguració del festival Límbic a Terrassa.
Inauguració del festival Límbic a Terrassa. | Anna Mira
27 de maig del 2022
Actualitzat a les 22:07h
Terrassa és avui i demà la capital cultural del país. Així ho ha descrit el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, durant la inauguració el primer festival de cultura contemporània de l'entitat. En una plaça Vella on els afortunats s'han replegat a les ombres per evitar la forta calor de mitja tarda, s'ha donat el tret de sortida a dos dies on la ciutadania podrà gaudir de propostes de disciplines diverses, de manera gratuïta, al carrer i en català.

Antich ha descrit el Límbic com "un còctel fascinant de cultura al carrer", un "festival de festivals" que s'estrena a Terrassa i que té la voluntat de voltar anualment per diversos racons de Catalunya. El president d'Òmnium ha defensat una programació "més que paritària" amb 28 dones, 17 homes i 14 grups mixtes damunt dels nombrosos escenaris al centre de la ciutat i al Parc de Vallparadís. "Volem trencar totes les barreres que impedeixen el lliure accés a la cultura".

Per la seva banda, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, s'ha mostrat orgullós de ser la primera ciutat en acollir el Límbic "un festival que encaixa a mida amb l'esperit cultural de la ciutat, tenim tots els ingredients per acollir-lo". Ha reivindicat que "moltes vegades patim el centralisme cultural de Barcelona i més enllà de Collserola també tenim cultura".

El català com a resposta
Des d'Òmnium també s'ha posat en valor que sigui un festival en català. "És una mostra més per dir molt alt i molt clar que no ens deixarem fracturar", ha etzibat als "qui volen convertir la llengua en una gran fractura social". "Ataquen la llengua per dividir-nos al carrer, i el Límbic és la demostració que no ho permetrem".

"La llengua i la cultura catalanes ens uneixen i aquests seran dos dies de cultura antiracista i antifeixista", ha afegit el president d'Òmnium. En la mateixa línia s'ha expressat Ballart qui ha defensat que Terrassa "aposta per la cultura catalana", és una ciutat "plural, diversa on el català mai ha sigut un motiu de conflicte sinó que ha unit la ciutat".

La pregonera ha estat la terrassenca, Andrea Ros, actriu, doula i divulgadora perinatal. Ha parlat del festival com l'oportunitat de la seva generació que "l'amor, l'art i la poesia sigui la nostra guerra". Ha posat en valor els seus orígens que van portar els seus avis de zones de l'interior de l'estat espanyol a Terrassa durant la revolució tèxtil i per ella Terrassa és el seu refugi i "avui som aquí per fer art, una manera més de refugiar-nos".

Tot seguit, han començat les propostes culturals amb l'Albert Gusi, que ha proposat un recorregut de pilotes gegants pel centre de la ciutat on petits i grans han xalat fent-les rodar i enlairar al Raval i a la plaça Vella.
 

La plaça de la Torre del Palau, la Font trobada, el Vapor Ventalló o la plaça Didó i el carrer Irineu, són els altres escenaris on aquest divendres tenen lloc les activitats programades. Demà dissabte, el Límbic es trasllada als diferents racons del Parc de Vallparadís on hi haurà propostes durant tot el dia i per a diferents públics.

Programa Límbic by naciodigital on Scribd