1 de 10
salut

El comitè d'empresa del CST culpabilitza MútuaTerrassa de la demora per obrir el CAP Can Roca

Apunten que CatSalut hauria canviat el repartiment perquè Mútua es faci càrrec de les derivacions hospitalàries i el CST només de l'atenció primària

CAP Can Roca de Terrassa. | Anna Mira
per Anna Mira, Terrassa, Catalunya | 27 de maig de 2022 a les 15:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Roca de Terrassa hauria d'entrar en funcionament el tercer trimestre d'aquest 2022 segons les últimes informacions de la Generalitat de Catalunya durant la visita d'obres el passat mes de març. No obstant això, el comitè d'empresa del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) denuncia que probablement no serà així per culpa de MútuaTerrassa.

Segons ha explicat el president del comitè, Xavier Lleonart, en declaracions a LaTorre, "l'obra està entregada des de fa mesos i el CST ho té tot a punt per obrir però MútuaTerrassa està posant-hi traves". Explica que no ha entregat el llistat de pacients que s'haurien de derivar (uns 20.000 del CAP Rambla, gestionat per Mútua i 5.000 més del CAP Nord gestionat pel CST) i tampoc dels professionals que es traspassarien per saber quines especialitats s'han de convocar. "A hores d'ara el procés de selecció dels professionals no s'ha pogut fer", lamenta Lleonart qui afegeix que "aquestes demores perjudiquen la ciutadania".


A més a més, des del comitè d'empresa també es posa el focus en el canvi que CatSalut hauria fet pel que fa a la gestió. En un primer moment estava previst que el CST es fes càrrec tant de l'atenció primària com de les derivacions hospitalàries. Doncs segons apunta el president del comitè d'empresa recentment això hauria canviat i seria Mútua (un servidor publicoprivat) qui es faria càrrec d'aquestes derivacions.

Això, segons Lleonart, "implica també un perjudici pels pacients, ja que el metge de capçalera, una vegada derivi els pacients, perd totalment la pista del procés perquè en perd totalment el control". Assegura que aquest model mixt és el que es fa servir en el CAP Sant Genís de Rubí i "no funciona".


A més a més, recorda que farà encara més llarga la llista d'espera que hi ha a Mútua i recorda que l'Hospital de Terrassa està perfectament capacitat per assumir totes aquestes derivacions. La seva lectura també apunta a una intencionalitat de "donar recursos i mitjans a un ens privat sense concurs". "Des del comitè creiem que aquest repetiment és de dubtosa legalitat i totalment en contra de qualsevol criteri assistencial".

La inversió total per la construcció i equipació ha estat 4,5 milions d'euros i el nou equipament comptarà amb 32 consultes: 10 de família: 3 de pediatria; 13 d'infermeria; 2 d'odontologia; 1 de treball social; 3 consultes polivalents a més d'una aula d'educació sanitària i una altra d'atenció continuada.


 

Participació