Diverses obres de Terrassa, aturades per la guerra d'Ucraïna

L'increment de preu de la matèria primera i dels materials de construcció ha afectat actuacions com la del Parc de la República

Simulació del nou Parc de la República, les obres del qual no s'han iniciat.
Simulació del nou Parc de la República, les obres del qual no s'han iniciat. | Aj Terrassa
L.T.
20 de maig del 2022
Els tràmits i calendaris de les obres públiques programades a Terrassa per aquest 2022 estan patint una sèrie de traves i impediments a causa de la guerra d'Ucraïna. Algunes en marxa i altres en previsió d'inici, totes afectades per la pujada de preus de les matèries primeres i dels materials de construcció sorgida per la invasió russa. El projecte del Parc de la República; el nou casal al barri del Roc Blanc; la finalització de les obres a la pista poliesportiva de Can Jofresa; o el nou ascensor a la Ronda de Ponent són algunes de les actuacions esquitxades per la situació actual.

Així doncs, el projecte del Parc de la República, el qual preveu dotar a la ciutat d'un nou pulmó verd de més de 35.000 m², ha aturat les obres d'execució de la primera fase. Les actuacions estaven previstes per començar a l'abril, però s'han vist alterades per la renúncia de l'empesa adjudicatària dels treballs. D'aquesta manera, s'ha d'efectuar una nova adjudicació, amb el corresponent endarreriment del calendari. En cas que cap de les quatre empreses licitadores del projecte acabi acceptant l'obra, aquesta quedaria declarada com a deserta.

L'augment dels preus a causa de la guerra també ha afectat la construcció del nou casal cívic del Roc Blanc, el concurs d'adjudicació del qual ha quedat desert i actualment es troba en tràmit de nova licitació.

Quant als projectes amb les obres iniciades i en fase de finalització, la pista de Can Jofresa i les del nou ascensor a la Ronda de Ponent també han patit una aturada. D'una banda, les actuacions del primer cas van començar el 14 d'octubre de l'any passat i ara estan parades. Des de l'Ajuntament es preveu que el projecte es pugui reiniciar si l'empresa constructora està en condicions d'acceptar-lo. En el cas de la construcció del nou ascensor que connecta la Ronda de Ponent amb la carretera de Rellinars, aquesta es trobava en execució des de principis del mes de novembre i ara s'ha aturat a l'espera de la publicació de l'índex de revisió de preus per poder finalitzar-la.

La publicació de la nova revisió de preus està prevista per aquest mes de maig, una eina que s'espera que ajudi els ajuntaments i corporacions locals a revisar els projectes amb garanties i es puguin tirar endavant. Segons es calcula, aquest augment de preus que s'ha produït oscil·la entre un increment d'un 20 i un 30% en el preu dels projectes.