Patrícia Reche: «Mai arribarem a fer que Terrassa sigui una ciutat segura al 100%, però no és insegura»

Parlem amb la nova regidora de Seguretat, Protecció Civil i Via Pública en substitució de Xavier Fernández, que va deixar el càrrec per motius personals

Patrícia Reche, regidora de Seguretat.
Patrícia Reche, regidora de Seguretat. | Adrià Costa
26 d'abril del 2022
Actualitzat a les 22:16h

Patrícia Reche (Terrassa, 1991). El passat divendres 8 d'abril va assumir el càrrec com a nova regidora de Seguretat, Via Pública, Protecció Civil i també és la regidora delegada del Govern del Districte V després que Xavier Fernández Rivero dimitís per motius personals. Reche es va presentar a la llista de Tot per Terrassa (TxT) de número 12. Té el grau superior d'Animació Sociocultural, el d'Educació Social a la (UAB) i els títols de monitora i directora de lleure.

Des dels 17 que va començar a treballar al projecte socioeducatiu de Can Palet i més tard al centre diari de Ca n'Anglada, Reche ha dedicat tota la seva vida professional a treballar amb joves i famílies amb situacions de risc de vulnerabilitat. També ha treballat com a cambrera i DJ a la discoteca Born de la ciutat. En una entrevista amb LaTorre -la primera que la nova regidora fa als mitjans de comunicació locals- assegura que ha agafat el càrrec per treballar incansablement per millorar la seguretat i la percepció de la ciutadania en un any que sap que serà mogut per la proximitat amb les eleccions municipals. 

- Fa un parell de setmanes va acceptar el càrrec de regidora de Seguretat, després de la renúncia de Xavier Fernández. Com va anar? Li va costar prendre la decisió? 

- Era la següent a la llista perquè hi havia una persona abans que ja havia renunciat. M'ho van proposar i vaig dir que sí. Són molts anys a Ca n'Anglada i ho trobo molt a faltar, però també ha estat l'oportunitat i l'excusa de fer el canvi perquè no em veia capaç de deixar-ho per mi sola, al final són la meva família. El Xavi va renunciar i en el moment en el qual estem era acceptar totes les responsabilitats que ell tenia i em va fer una mica de vertigen. Durant molts anys he estat presidenta del Consell de Joves i, per tant, he tingut relació amb l'administració i també amb els agents, però des de dins és un altre món. A més cal sumar-hi Protecció Civil, Via Pública i la delegació al Districte 5. He de dir, però que prefereixo un districte i unes responsabilitats diferents de les que habitualment m'he mogut i treballat per tancar amb una etapa.

- Quins consells ha rebut de l’antic regidor? 

- El que em va dir sobretot és que tingués bona comunicació amb tothom, amb els tècnics i directores d'àrees. Ell va deixar molta feina engegada i projectes per fer i és el traspàs que m'ha fet. També em va dir que no fes res sola -ho tenia claríssim- perquè vinc del treball comunitari i soc d'escoltar a la gent. I que ell, malgrat que ha hagut de renunciar per un tema personal, el tindrem sempre pel que necessitem.

- Per ell va ser dur renunciar. 

- Molt dur i per mi és una decisió molt valenta la que va prendre perquè ser capaç de fer un pas enrere quan tu com a persona necessites dedicar-te a tu mateix, em sembla espectacular. No tothom ho fa.  

 

La nova regidora agafa el relleu de Xavier Fernández, que va renunciar per motius personals. Foto: Adrià Costa


- Assumeix el càrrec a un any de les eleccions i amb la seguretat en el punt de mira de la ciutadania. Segons les dades del baròmetre la inseguretat és la principal preocupació de la ciutadania tot i que segons el mateix alcalde Terrassa és una ciutat segura. Com afronta aquest repte? 

- Crec que és normal que estigui en boca de tothom perquè la seguretat és el que la gent percep a peu de carrer. Prenc consciència que tinc molta feina a fer i que he d'estar al 100% per treballar i escoltar a la ciutadania. El que passa és que ara tenim el hàndicap de les xarxes socials per on t'assabentes de tot el bo però també del negatiu. Ens preocupa molt la seguretat, però no crec que Terrassa sigui una ciutat insegura. He pogut veure les dades, els recursos i la feina que s'està fent des dels tècnics als agents i és increïble; la policia de Terrassa és una passada tot el que fa. Que s'ha de fer més, és clar! I que mai arribarem a fer que Terrassa sigui una ciutat segura al 100%, tampoc. És impossible perquè hi ha vida, hi ha molta gent, estan passant moltes perquè venim d'una pandèmia que ens ha deixat molt tocats emocionalment i serà impossible evitar-ho tot. Però no crec que sigui una ciutat insegura.

- Què està previst fer per combatre aquesta sensació d’inseguretat? 

- Donar més recursos i més programes per reforçar constantment les actuacions policials i les campanyes que es fan a les escoles, als instituts, a la ciutadania, als serveis de l’Ajuntament. S’ha tornat a implementar la policia de barri perquè tots els barris de la ciutat tinguin una persona de referència.  

"No prometré res perquè tot just estic coneixent el funcionament de l'Ajuntament, però en un any puc treballar moltíssim i és el que faré"

- Malgrat que segons les dades Terrassa es troba per sota de la mitjana catalana pel que fa als delictes, ja fa mesos que hi ha diversos robatoris, sobretot a comerços i la setmana passada es va posar en marxa un dispositiu conjunt amb Mossos, quines tasques fan? 

- La situació social està provocant moltes d'aquestes coses i la capacitat de reacció de la policia és molt ràpida però és difícil arribar a l'instant per detenir la persona que està cometent el delicte. Per això és important la prevenció i fer campanyes i consells d'autoprotecció per evitar, per exemple, l'accés fàcil als comerços com ara potser afegir una persiana a les vidrieres. Els hem de donar són recursos i explicar-los de quina manera poden protegir la seva casa perquè molta gent al final viuen d'aquests negocis i no poden posar en risc el pa de cada dia.

 

Reche vol potenciar la comunicació amb tots els agents de la Policia Municipal. Foto: Adrià Costa


- Recentment, s’ha reunit amb policia municipal i mossos d’esquadra, que els ha traslladat? 

- El que volem és mantenir i potenciar la comunicació amb la resta de cossos de seguretat que fan intervenció a la ciutat -Mossos i Policia Nacional-. Considerem que hi ha d'haver una comunicació molt fluida i continuada. Es van posar sobre la taula els temes que com a ciutat demanem i exigim als Mossos i a la Generalitat en matèria de seguretat perquè hi ha moltes competències de coses que passen a Terrassa que no són competència de la Policia Municipal.

- Com ara quines? 

- Nosaltres no direm mai que no fem alguna cosa perquè no és la nostra voluntat política. Hi anirem, però no és la nostra competència. Policia Municipal té la competència de la convivència i el trànsit, però no ens quedem aquí, anem als robatoris i fem la prevenció que faci falta, tot i no ser competència nostra. Fins i tot el cap de Mossos ens va agrair la feina que fem i el complement que els donem en moltes actuacions, però també ens sumem a reclamar l'increment d'agents de Mossos per la comissaria de Terrassa.

- També està previst incrementar fins als 270 agents locals. Quan s’incorporaran i en quins àmbits dins del cos? 

- El mes de gener de l'any vinent començaran l'escola que dura uns vuit mesos, després han de fer les oposicions i finalment s'incorporaran al cos de pràctiques a finals del 2023. El que es farà és reforçar la policia de barri i les campanyes preventives. També cal tenir en compte les jubilacions i, per tant, també els supliran. L'objectiu és donar estabilitat en tots aquests projectes, però encara no està del tot definit.

"La meva intenció és conèixer a tots els agents de la Policia Municipal i posar-me a la seva predisposició"
 
- Precisament aquest mandat hi ha hagut diversos rifi-rafe amb el sindicat de la Policia Municipal per canvis en l’organització per implementar la policia de barri, per exemple. N’ha parlat amb ells? 

- Encara no m’hi he pogut reunir però ho tinc agendat. En el seu moment es va detectar una necessitat i es va implementar i algú va sorgir-ne afectat. Cal fer-ho tot amb bona comunicació i respecte i vetllarem perquè sigui perquè les tasques varien en funció de les necessitats. Sempre intentant mantenir l’estabilitat de tots els treballadors i treballadores. 
 

Patrícia Reche durant l'entrevisa amb LaTorre. Foto: Adrià Costa


- Ha tingut oportunitat de reunir-se amb la plantilla? Quines són les sensacions? 

- De moment, meravelloses. M'he reunit amb les direccions d'àrees, amb l'intendent major, l'intendent i inspector. Encara no m'he reunit amb tots els agents però els vaig coneixent. I la meva intenció és conèixer-los a tots i posar-me a la seva predisposició. No només amb els comandaments sinó amb tota la plantilla. També estic m'estic reunint amb els grups municipals tant amb els companys de govern (ERC) com amb l'oposició (PSC, Cs, Junts) perquè totes les mirades, visions i propostes són interessants i les necessito. Considero important mantenir reunions periòdiques perquè les trobades no només siguin en els plens municipals. El que tinc clar és que no prometré res perquè tot just estic coneixent el funcionament de l'Ajuntament però el que faré és treballar. Em queda un any que serà mogut però en un any puc treballar moltíssim i és el que faré.

"Què hagués passat si hagués estat un home de 45 anys qui hagués agafat el càrrec?"

- La seguretat també va ser el principal tema de debat en el ple de l’estat de la ciutat on des del PSC consideren que hauria hagut de ser l’alcalde qui assumís aquesta responsabilitat. Quina opinió li mereix? 

- És lícit que cadascú pensi el que ha de pensar. A escala personal no crec que se m'hagi de posar en dubte per res. Sé que no ho ha fet amb voluntat de faltar el respecte, però que s'hagi posat en dubte en el Ple per mi no ha sigut agradable. No m'ha afectat pel fet que jo he de demostrar les meves habilitats i capacitats per fer la feina i ja es veurà si el resultat és positiu o no. Intentant entendre el perquè, suposo que estan molt preocupats per la seguretat. Però que l'altre dia es tornés a remarcar en el ple de l'estat de la ciutat em va semblar inclús pitjor perquè em va resultar una mica paternalista. Soc una noia, tinc 31 anys, què hagués passat si hagués estat un home de 45 anys qui hagués agafat el càrrec? És una pregunta que em faig i potser haguessin demanat el mateix, potser sí.

- En el Ple l’alcalde va advertir que calia vigilar pels discursos que s’estaven fent en matèria de seguretat perquè podien obrir la porta a l’entrada de l’extrema dreta en el Consistori. Com s’ho planteja per aquest any que afronta?  

- I discursos molt perillosos, n'hem de ser conscients. És lícit que l'oposició posi en dubte temes com la seguretat el que passa és que fa por la manera que fem la publicitat i més quan han estat grups que han governat i, així i tot, no paren de posar-ho en dubte. S'està donant molt pes i molt valor als titulars que està fent l'extrema dreta. A mi m'aterra que puguin entrar a l'Ajuntament a prendre decisions. Em pregunto si també és la percepció que tenen la resta de grups municipals i espero que sí, però potser no som conscients de les portes que estem obrint.
 

La nova regidora és conscient que li espera un any dur amb les eleccions municipals a l'horitzó. Foto: Adrià Costa


 - Només fa dues setmanes que és regidora. Com han estat els primers dies al capdavant del càrrec? 

- Els dies que porto ha estat un bombardeig d’informació, aterrar, moltes hores de reunions, de lectura i d’entendre-ho tot. Està sent molt intens i una passada d’aprenentatge. És un món que s’ha de conèixer i s’ha de pair. Però ho estic vivint molt ben acompanyada pels tècnics, els companys del grup municipal i de govern. 

- Què n’espera d’aquesta nova etapa?   

- Espero aprendre molt i fer-ho bé i estar a l'altura del que necessita la ciutadania i donar resposta a la confiança dels que ens van votar. Sé que mai plourà al gust de tothom i és normal però crec que serà un enriquiment personal brutal i espero treballar molt i fer-ho bé.
Arxivat a