Ona Martínez: «Vull ser el referent polític de la Terrassa del futur»

Escollida com a candidata d'ERC a les eleccions municipals del 2023, substituirà Isaac Albert, líder del partit des del 2007

11 de març del 2022
Actualitzat el 15 de maig del 2023 a les 14:36h
Ona Martínez, candidata d'ERC Terrassa a les eleccions municipals del 2023.
Ona Martínez, candidata d'ERC Terrassa a les eleccions municipals del 2023. | Adrià Costa
Ona Martínez (Terrassa 1992). Graduada en Comunicació Audiovisual per la UPF i amb un Màster en Comunicació Política i Institucional per la Barcelona School of Management, actualment ocupa la regidoria d'Infància i Adolescència, Joventut, Adultesa i famílies, Qualitat Democràtica, Transparència i Qualitat, Tecnologia, Plans i Projectes, Ciutadania i Convivència, Memòria Històrica i Drets Humans i és portaveu d'ERC al govern de Terrassa.

Poques setmanes després de ser escollida la candidata per liderar el projecte d'ERC a Terrassa, en una entrevista amb LaTorre explica l'orgull i la responsabilitat que significa prendre el relleu del fins ara líder republicà, Isaac Albert. Per Martínez, el partit li ha brindat l'oportunitat de seguir amb la transformació de la seva ciutat després d'un mandat on "s'han posat les bases" per continuar treballant per Terrassa. 

- Fa poques setmanes l'assemblea local la va escollir com a candidata a les eleccions municipals de l'any vinent. Què la va portar a presentar-se?

- Em va portar a presentar-me les ganes de continuar treballant per Terrassa. Nosaltres, com ERC, l'any 2019 fem una passa molt important que és acabar amb 40 anys de govern socialista i propiciar el canvi a la ciutat. Això ha suposat una feina diària i constant amb una gestió d'una pandèmia molt complexa perquè la ciutat no es quedés aturada. I ara estic convençuda que toca posar una marxa més i acabar de propiciar aquesta transició cap a una nova Terrassa sobretot amb l'objectiu de millorar-la per la gent. Agraeixo profundament a ERC, la militància i els amics d'esquerra a la confiança que m'ha donat.

- S'esperava el resultat?

- Jo treballava i explicava el projecte, que al final és d'Esquerra i transmetent aquesta idea que he explicat. No es tractava de si m'esperava sortir o no sinó de treballar per aquest projecte d'impulsar Terrassa i voler acabar de liderar la ciutat que es posi a l'altura dels reptes del 2021. Jo em posava a disposició del projecte per aportar tot allò que crec que puc aportar i liderar-lo. Se'm va fer aquesta confiança i jo encantada de ser-ho.

- Abans de ser regidora va ser tècnica de premsa i comunicació d'ERC nacional, com neix la vinculació amb el partit?

- La política es fa des de moltíssims llocs cada dia, neix independentment del partit. Jo des que tinc memòria em recordo amb molt posicionament polític. Amb 16 anys decideixo entrar a militar amb una amiga a les antigues JERC (ara Jovent Republicà) i amb 18 anys a Esquerra Republicana. Al final l'objectiu és treballar sempre per Terrassa i construir una ciutat més justa de més drets i llibertats i també pel país.
 

Ona Martínez va ser escollida per l'assemblea local i agafa el relleu d'Isaac Albert. Foto: Adrià Costa


- La seva candidatura té també el suport del president del partit, quina relació manté amb Oriol Junqueras?

- El president del partit i el partit ens dona suport en general a Terrassa i el projecte que estem construint des del govern. Per mi l'Oriol és un referent polític de fa temps i una persona que ha sigut capaç de construir una ERC líder al país en molts àmbits i a escala transversal; tant en l'àmbit municipalista, al Parlament però també al Congrés dels Diputats. Crec que és una persona que ha portat el partit a ser la força amb més projecte de país i de ciutat i un partit modern i amb una visió de futur. A més a més, és una persona que ha demostrat un compromís polític inequívoc continuant lluitant per les seves idees en situacions humanament complexes.

"El paper que ha de tenir Terrassa en el país és de ser una ciutat capdavantera liderant les transformacions que s'estan produint i les que han de venir"

- Quin paper juga ERC Terrassa en l'àmbit nacional?

- Terrassa el paper que ha de tenir en el país és de ser una ciutat capdavantera liderant les transformacions que s'estan produint i les que han de venir. I durant molts anys no ha estat així. Venim de 40 anys de governs socialistes que evidentment van comportar transformacions, però que els darrers anys eren governs sense visió, grisos, a la deriva amb una ciutat que s'havia diluït en el país i que semblava que no volia liderar. Ara el que fem és reivindicar aquest lideratge, que no passa per ser quarta o tercera ciutat del país sinó una ciutat moderna, una ciutat del segle XXI, que aposti per la seva gent, pel talent, per una nova economia que doni respostes i que sigui sinònim de qualitat de vida. El paper d'ERC tant a Terrassa com al país és fer que Terrassa exerceixi aquest lideratge.

- En el seu discurs, una vegada escollida, va deixar clar que l'objectiu és guanyar per assolir l'alcaldia de Terrassa. Què necessita ERC per aconseguir-ho?

- Què li fa falta a ERC o com Terrassa ens ha de veure com una eina útil perquè la ciutat se situï on s'ha de situar. El 2019 entrem al govern de l'Ajuntament no a gestionar sinó a transformar i a fer que les coses passin. Estem posant les bases per construir la Terrassa del futur perquè hi ha uns reptes que Terrassa ha d'entomar.

"Terrassa necessita un lideratge d'Esquerra Republicana perquè som els que tenim la capacitat de ser present i futur"

No deixa de ser una etapa de transició cap a una nova Terrassa que necessita un lideratge d'Esquerra Republicana perquè som els que tenim la capacitat de ser present i futur. N'hi ha que són passat, altres que són passat i present i nosaltres som present i futur. Això som ERC i això ho estem demostrant amb feina, amb molta gestió, escoltant a la gent i donar-hi solucions. Això és el que necessita la ciutat i a més a més ho hem de fer amb nous referents. Crec que és el moment de les noves mirades, hi ha nous referents econòmics, socials, culturals, que estan emergent perquè les coses canviïn des de la universitat, empreses emergents, sectors econòmics, etc. I políticament hem d'acompanyar aquests referents per acabar de fer brillar la ciutat. I jo vull ser aquest referent polític de la ciutat. Volem ser la nova mirada política d'una ciutat que està canviant que té un potencial brutal, però que encara té molt per explotar.
 

Ona Martínez durant l'entrevista amb LaTorre. Foto: Adrià Costa


- Potser és massa aviat, però amb quines prioritats i quines cares té previst elaborar la candidatura i el programa electoral?

- A escala de projecte l'hem de construir i el construirem. El que he anat dient, en el fons, és el projecte que tenim. El projecte és Terrassa i ha de ser la nova projecció per la ciutat. El gran projecte que tinc al cap és la nova Terrassa que ha d'entomar els seus reptes. L'altre dia, al baròmetre municipal, sortia que tenim una ciutat orgullosa de ser, molt optimista, on es valora una qualitat de vida important i per la tranquil·litat que ofereix, però no en tenim prou perquè la gent té problemes i continua dient que li preocupa la seguretat, la feina i la neteja, fonamentalment. Hem de respondre a aquestes necessitats i ho estem fent. Amb neteja hem passat de 25 a 31 milions d'euros tot i que no és suficient i la millora passa per altres transformacions com un nou espai a Eco-equip.

Tenim la sort de tenir un campus universitari brutal que genera talent i que ha d'anar arrelant i quedant-se a la ciutat per fomentar llocs de treball de qualitat. Hem d'ajudar que aquest talent es transfereixi a la nostra ciutat, que es dinamitzi l'economia. En qüestió de seguretat, estem treballant per acostar-nos als 300 agents de policia i parlant amb la conselleria perquè els Mossos també es posin al nivell que li pertoca Terrassa, però no va només d'això. Va modernitzar la policia, que s'assembli més a la ciutat, que hi hagi més dones, posar la tecnologia necessària, que més propera, etc. Al final el projecte de la nova Terrassa és escoltar els problemes de la gent i donar-hi resposta.

"L'Isaac és un referent polític de ciutat i per mi és el millor dels últims temps. I és també un referent personal, he crescut al seu costat i he après molt"

Això no va de noms. El que farem és construir la millor candidatura possible per impulsar aquest projecte i podrem sumar noves mirades. Ara, també ho dic molt clar, tots els regidors (Isaac Albert, Carles Caballero, Teresa Ciurana i Pep Forn) estem fent una molt bona feina a l'Ajuntament i tots continuaran sumant pel projecte i jo hi compto plenament. Ells decidiran des d'on ho volen fer.

- Vostè és el relleu -també com a portaveu del partit- d'Isaac Albert, la cara visible del partit durant 15 anys a la ciutat. Com entoma aquest repte? Quina valoració li mereix Albert?

- El repte l'entomo amb molt d'orgull, ganes, convicció i treball. Però compromís i sentit de la responsabilitat no només pel projecte sinó per tota la ciutat. Impressiona, però en positiu perquè ho fas també pels veïns i veïnes, que és la gran sort de la política municipal. Per mi l'Isaac és un referent polític de ciutat i tothom li reconeix un lideratge i una visió de Terrassa com pocs polítics han tingut i per mi és el millor dels últims temps. I és també un referent personal, he crescut al seu costat i he après molt. Ho tinc claríssim: l'Isaac hi serà, segueix amb mi al costat fins al final, perquè té per aportar molt i la ciutat no es pot permetre perdre la seva visió de ciutat. Seguirà fent feina des de molts altres llocs al projecte.
 

Martínez té clar que el futur de Terrassa passa per la modernització en tots els aspectes. Foto: Adrià Costa


- Serà la primera vegada que una dona encapçala la llista i una altra presideix el partit a Terrassa (Xènia Albà). Què significa?

- És per sentir-nos molt orgulloses d'aquests nous temps. El feminisme forma part també del que ha de ser la nova política. No que hi siguin pel fet de ser-hi, sinó que el feminisme és un motor de transformació de la societat i també de la política. I que les dones ens incorporem amb normalitat a la política, ha de ser el normal; el que hi havia fins ara era una absoluta anomalia. Els lideratges femenins el que fan és que la política sigui com és la societat: més d'empatitzar, escoltar, ser més propers. M'enorgulleix per ERC que hàgim fet aquest pas perquè normalitzem el que hauria de ser absolutament normal i si ho fan la resta de partits me'n sentiré orgullosa. Ho hauríem d'haver fet abans, anem tard, però ara que ho fem estic orgullosa que sigui així.

- Quina valoració fa del govern de coalició amb Tot per Terrassa?

- Molt positiva. N'estem molt satisfets del govern i de la feina feta. Feia temps que dèiem que la ciutat necessitava un canvi i n'estem molt orgullosos d'haver-ho fet. Aguantant la ciutat i l'ajuntament amb un moment molt complex . No està tot fet i no volem ni podem ser conformistes. No ha estat un mandat normal, però tampoc és una excusa i tenim ganes de començar una nova etapa i considerem que passa pel lideratge d'Esquerra.

- Faci una mica d'autocrítica.

- Autocrítica sempre, i sempre hi ha coses a millorar. És veritat que ens complementem molt. Uns eren una formació nova amb moltes cares noves i molt capaços de reaccionar amb les necessitats del dia a dia i nosaltres amb molt recorregut i que sabem cap a on anem i tenim molta visió de projecte. Tot i que en alguns moments es pot generar alguna diferència però s'ha abordat amb absoluta normalitat. Hem funcionat com un sol govern.

"La prioritat sempre és Terrassa i creiem que ens toca liderar a ERC i esperem que TxT hi vulgui ser i continuar avançat cap al projecte que hem anat treballant"

- Com han gestionat els temes més ideològics d'àmbit nacional?

- Quan s'han posat sobre la taula temes de nivell nacional s'ha de parlar però des del respecte absolut. És veritat, però que hi ha una base compartida de la defensa dels drets i llibertats i llibertat d'expressió que per mi és l'essencial.

- Diu que es complementen molt bé en aquest mandat. Serien uns bons companys de viatge pel següent?

- Haurem de veure com van les eleccions i els resultats. El mapa polític d'aquest mandat ningú se l'esperava. Nosaltres estem molt orgullosos de la feina feta i estem posant les bases per transformar la ciutat. Esperem que els companys de TxT vulguin sumar-hi i vulguin acompanyar-nos-hi perquè nosaltres estaríem encantats. La prioritat sempre és Terrassa i creiem que ens toca liderar a ERC i esperem que TxT hi vulgui ser i continuar avançant cap al projecte que hem anat treballant.

Allò que potser no sabies d'Ona Martínez:
 

Ona Martínez vol seguir treballant per Terrassa, ara des de l'alcaldia. Foto: Adrià Costa

 
  • Som a la plaça de la Terrassa Industrial, per què ha escollit aquest lloc de la ciutat per fer l'entrevista? A mi si alguna cosa m'identifica o em sento molt meu són les xemeneies. Les xemeneies són casa. Jo vaig créixer al barri del Segle XX i està ple de xemeneies i és el barri que ha viscut més la transformació de la ciutat. Un barri industrial on fins i tot els meus avis tenien una fàbrica tèxtil, que pateix la crisi del tèxtil i queden moltes fàbriques abandonades però en queden els símbols . Recordo molt quan es modernitza el sud del parc de Vallparadís i ara s'estan fent canvis a antigues naus abandonades com l'Institut Sala i Badrinas, noves zones residencials, etc. És un barri en transformació i és el meu barri.
  • Què li agrada fer en el seu temps lliure? Gaudir de bones pel·lícules i sèries; compartir estona amb els amics; viatjar i el Barça, m'encanta el futbol i el bàsquet.
  • Una pel·lícula o una sèrie que miraria en bucle: Una sèrie que em marca molt és Fringe (2008-2013) i pel que fa a pel·lícules soc fan de Tarantino i en especial de Kill-Bill.
  • Quin llibre recomanaria?Primavera, estiu, etc de Marta Rojals o qualsevol llibre de novel·la negra.
  • Quin menjar li encanta? Sushi
  • El seu destí preferit? Més que destí, m'encanta el trajecte i m'encanten els Interraïls. L'últim que vaig fer va ser pels Balcans.