Vuit veïnes de Ca n'Anglada recorreran el barri per detectar situacions de pobresa energètica

Terrassa se suma així al projecte 'A-Porta' de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya

Presentació del conveni pel projecte A-Porta entre l'Ajuntament de Terrassa i la CONFAV
Presentació del conveni pel projecte A-Porta entre l'Ajuntament de Terrassa i la CONFAV | Anna Mira
03 de febrer del 2022
Actualitzat a les 19:47h
Combatre la pobresa energètica a Ca n'Anglada. Aquest és l'objectiu principal del projecte A-Porta que s'ha presentat aquest dijous al vespre, a la sala d'actes del Centre Cívic Montserrat Roig, gràcies al conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Terrassa i la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC).

El projecte consta de fer una diagnosi en 500 habitatges del barri per tal de detectar situacions d’extrema vulnerabilitat al territori. Amb un treball de proximitat, basat en la confiança entre el veïnat es permetrà  establir vincles entre les persones i per aportar recursos per millorar la qualitat de vida. Per l'alcalde, Jordi Ballart, aquest projecte serveix per com un "instrument per combatre la vulnerabilitat, ja que es treballarà amb el territori i des del territori per construir una ciutat que no deixi ningú enrere". 

En total vuit persones anomenades “picaportes” seran les encarregades de detectar aquestes situacions de vulnerabilitat. Seran persones de l’entorn, compromeses amb el barri, amb capacitat d’iniciativa i motivades que rebran una formació específica. La idea és que tinguin una conversa amb els veïns i revisaran diferents aspectes de la casa com ara si fa fred, si hi ha calefacció o no, si les finestres ajusten bé, etc. També es farà una revisió dels electrodomèstics

En aquest sentit, el president de la CONFAVC, Jordi Giró, ha explicat que "és clau" que siguin persones del barri perquè són "l'ànima" del projecte, ja que són les encarregades de "connectar amb veïns que moltes vegades viuen darrere de la porta". "Terrassa és un veritable teixit d’entitats i associacions amb persones compromeses", ha afegit l'alcalde. 

Entre les principals qüestions que la CONFAVC ja s'ha trobat en algun dels 16 barris de diferents ciutats on ja s'ha fet el projecte, són els sobrecostos en les factures dels subministraments. "Les empreses s'aprofiten dels més vulnerables". Poden sortir qüestions de solitud no volguda, problemes de convivència, o falta de coneixement de serveis i canals municipals per resoldre les seves situacions. 

A l'acte també hi han participat la presidenta de l’Associació de Veïns i Veïnes de Ca n’Anglada, Loida Panades, i el president de la Federació d'Associacions Veïnals de Terrassa (FAVT), Josep Antoni Sánchez qui han agraït poder formar part d'aquesta prova pilot a la ciutat per tal de millorar la qualitat de vida dels veïns. 

La diagnosi es farà durant els mesos de març a juliol i serà a la tardor quan es farà l’informe final. No obstant això, Ballart ja ha avançat que la voluntat és anar resolent les situacions a mesura que apareguin. "Es treballarà amb els serveis municipals paral·lelament amb la diagnosi", ha concretat. 

L’aportació econòmica de l’Ajuntament és de 48.000 euros tot i que la gestió de l’equip humà el fa la CONFAV. La prova pilot es farà a Ca n’Anglada, un barri on el 33% de la població és nouvinguda els últims anys, amb un nivell d’instrucció més baix que la resta de la ciutadania i amb un elevat nombre de famílies amb més de cinc membres.