La PAH assenyala cinc jutges de Terrassa per incomplir la moratòria de desnonaments

Demanen ampliar la moratòria, vigent fins el 9 d'agost, per "evitar un tsunami" de famílies al carrer al setembre

La PAH Terrassa s'ha concentrat aquest dilluns davant dels Jutjats.
La PAH Terrassa s'ha concentrat aquest dilluns davant dels Jutjats. | Marc Solé
19 de juliol del 2021
Actualitzat a les 10:38h
"La moratòria es compleix, no se salta". La Plataforma d'Afectats per les Hipoteques (PAH) de Terrassa, s'ha concentrat aquest dilluns als Jutjats de Terrassa després d'haver detectat "situacions inhumanes amb relació a la dificultat per accedir a l'habitatge". Concretament, l'entitat ha volgut denunciar que els jutjats número 1,3,5,7 i 8 de la ciutat "no aturen desnonaments i ignoren les víctimes" tot i la moratòria estatal és vigent fins al 9 d'agost.

La PAH apunta que, de primera mà, "saben" que aquests magistrats "no agafen el telèfon, i si responen a les famílies, ho fan de males formes i sense solucions". Per això, demanen que "tinguin més sensibilitat" i s'aturi el que consideren una "pràctica inacceptable" per actuar "amb determinació" contra una crisi d'habitatge "gravíssima". Només aquest més, la plataforma afirma haver aturat sis desnonaments a Terrassa. Durant la pandèmia, a la ciutat en comptabilitzen almenys 233.

Davant d'aquesta situació, la PAH ha fet arribar una carta al jutjat degà de Terrassa, amb una petició perquè "prengui decisions urgents i contundents" contra aquesta pràctica "injustificada i negligent" detectada en almenys cinc jutjats. En la mateixa direcció, l'entitat també ha assenyalat a bancs, fons voltors i a la "poca acció" dels governs contra els qui "fan negoci amb les necessitats bàsiques". En aquest sentit, asseguren que "no pararem fins que Terrassa sigui ciutat lliure de desnonaments". Del 2013 al 2020 asseguren que se n'han produït almenys 4900.
 

Un membre de la PAH Terrassa sosté un cartell contra l'incompliment de la moratòria anti-desnonaments. Foto: Marc Solé


Aquesta situació, defensen, suposa un "desemparament" per a famílies vulnerables, que, si acrediten la condició de vulnerabilitat, tenen dret a aturar els desnonaments fins, almenys, el 9 d'agost. També demanen que la moratòria s'estengui per evitar una "onada de desnonaments" al setembre.

L'acció ha comptat amb el suport de la Síndica municipal de Greuges, Isabel Marquès, i amb la Comissió d'Habitatge del Col·legi d'Advocats de Terrassa (ICATER), que han signat la petició emesa al jutge degà i han reconegut el dret a l'habitatge contra un "dret fonamental que saben que sovint no es compleix".

Marquès ha defensat el dret a l'habitatge, que ha recordat, està recollit a l'article 25 de la declaració dels Drets Humans. També ha lamentat el "notable" incompliment de tractats internacionals en l'àmbit judicial i ha instat a complir-los. En la mateixa línia, ha celebrat el paper dels moviments socials per aconseguir-ho; "Els drets s'han de conquerir, i hem de seguir endavant".
 

La síndica, Isabel Marquès, intervé durant la concentració d'aquest dilluns. Foto: Marc Solé
 

Dolors Teuler, en representació de l'ICATER, ha reconegut conèixer casos en què "jutjats no atenen la moratòria" i en nom de la institució, s'ha compromès a "treballar amb la PAH contra les males praxis de jutges i grans tenidors". Per això, ha assegurat que "compten amb la informació i documentació" per acreditar casos inadmissibles. En aquest sentit, també ha dit que es troben en contacte amb l'Ajuntament, "que està fent una gran feina".

L'acció ha acabat amb una encartellada davant dels jutjats, la tramitació de la carta, que es pot llegir sota aquestes línies, i una foto de família.
 
 
 

Carta de la PAH Terrassa al jutge degà by naciodigital on Scribd