Tensió i acusacions creuades entre TxT i PSC per l'inici d'un expedient sancionador a Rosa Boladeras

El govern vota a favor de l'inici del procediment mentre la regidora intervé per defensar-se d'un "assetjament"

Boladeras és regidora de Cultura des de mitjans de 2019.
Boladeras és regidora de Cultura des de mitjans de 2019. | Cèlia Atzet
30 d'abril del 2021
Actualitzat a les 17:51h
El ple municipal de Terrassa s'ha pronunciat aquest divendres sobre l'inici d'un expedient sancionador contra la regidora de Cultura, Rosa Boladeras, per l'adjudicació del Festival Elixir 2020. Així, per unanimitat, els grups municipals han aprovat començar el procediment, provinent d'una denúncia anònima a la Bústia Ètica i d'acord amb un informe tècnic de la Síndica de Terrassa.

Ara bé, tot i l'aprovació de l'expedient, el govern municipal i l'oposició han mostrat posicions diferents amb relació al cas. PSC i Ciutadans han presentat sis esmenes que han estat tombades pel govern. Ona Martínez, regidora de Qualitat Democràtica, ha assegurat sentir-se "decebuda per l'ús d'una eina de transparència com a arma política", ja que "s'ha jutjat públicament una persona" sense que la investigació estigués acabada.

Així, malgrat que ha remarcat el paper de la Bústia Ètica com a òrgan per evitar les conductes irregulars a l'administració, ha criticat que l'oposició "hagi jutjat, condemnat i castigat desproporcionadament" mentre el procediment seguia en curs. Dies enrere, PSC i Ciutadans van demanar el cessament de la regidora mentre el govern municipal va defensar la innocència de Boladeras per una adjudicació "plenament legal i transparent" del festival poètic.

El regidor dels socialistes Javier García ha lamentat el "relat victimista davant d'un fet greu" per part de Martínez. A més, ha anunciat que "compareixeran davant del procediment per aportar i formulacions davant d'un cas d'"irregularitats i falta de transparència" tot acusant Tot per Terrassa de "representar el pitjor de la vella política". També ha recordat que és una discussió "ètica i no legal".

Boladeras s'ha pronunciat per primera vegada per defensar la seva innocència i ha denunciat ser víctima d'un assetjament del qual el mateix García n'era "l'agressor". Amb un discurs dirigit al PSC, ha assegurat que el procés d'adjudicació es va fer "amb molta cura" i ha lamentat que a algú "no li convencés que l'Ajuntament fes el procediment de manera legal" i el denunciés a la bústia ètica i a l'oficina antifrau. Aquest cas, ha afegit, li ha causat "danys irreparables".

A banda, ha celebrat l'existència de la Bústia Ètica com a eina per millorar processos ètics. En aquest sentit, ha anunciat que el seu grup municipal "votarà a favor de l'inici de l'expedient perquè vol fer-ho més que bé". També ha aprofitat per defensat que "tot el procés ha estat legal" i ha criticat l'existència de "fake news". Garcia ha demanat a Boladeras demanat que retirés les acusacions d'"agressor"  i ha tornat a demanar a Jordi Ballart el cessament de la regidora de Cultura catalogant-lo de "còmplice". Del govern ha dit que "són experts de l'insult".

Després de les votacions ha intervingut l'alcalde, Jordi Ballart, per mostrar suport a Boladeras per "falses irregularitats", tot assegurant que "quan no hi ha res a amagar, és molt fàcil explicar les falsedats que ens han portat fins aquí". En la mateixa línia, ha lamentat que el PSC "manipuli i perverteixi l'esperit del codi ètic" i "embruti i enfangui a qualsevol preu". Per concloure, ha afirmat: "No m'ha passat pel cap retirar-li la meva confiança".

Orígen de la polèmica

La polèmica va sorgir setmanes enrere després d'un informe de la síndica de Terrassa, Isabel Marquès, basat en una denúncia anònima rebuda a la Bústia Ètica en què s'assegurava que Boladeras hauria incomplert el codi ètic del Consistori en l'adjudicació de l'organització del Festival Poètic de Terrassa, l'Elixir, a l'entitat Elixir Poètic per valor de 30.000.

L'entitat beneficiària del contracte es va crear el 2013, i fins al 2019, l'actual regidora de Cultura i actriu en va ser la presidenta. Segons estableix el codi ètic, però, no es poden dur a terme contractacions públiques a entitats amb les quals càrrecs electes hagin tingut vinculacions en els dos anys previs al seu nomenament. 

Tot i que el procés es troba en un estadi inicial, aquesta és la primera vegada en democràcia que s'inicia un expedient sancionador contra un membre del govern municipal. A més, paral·lelament, l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) estaria investigant si l’Ajuntament de Terrassa va cometre irregularitats en l'adjudicació d’aquest contracte. El govern municipal, aquest dimarts al vespre, va respondre a les acusacions del PSC amb un comunicat on defensava la innocència de Boladeras.