Èxit en els últims assajos del coet Bondar, el més potent de Catalunya i creat Terrassa

Amb el projecte, alumnes de la UPC aspiren a superar el rècord d'altura per una aeronau llançada des de l'Estat

El coet està creat pel grup Cosmic Research, conformat per 15 alumnes de l'ESEIAAT.
El coet està creat pel grup Cosmic Research, conformat per 15 alumnes de l'ESEIAAT. | ESEIAAT-UPC
Redacció
06 d'abril del 2021
El grup Cosmic Research, conformat per 15 alumnes de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de la UPC de Terrassa (ESEIAAT) ha finalitzat amb èxit les proves del coet Bondar, que han tingut lloc a Centro de Experimentación d'El Arenosillo, a Huelva.

Les proves han consistit a recrear les operacions de compte enrere abans del llançament. Així, han executat quatre assajos durant més de 30 hores per practicar la validació del sistema aeri i del terrestre, la compatibilitat de la plataforma de llançament amb el terreny i la vinculació de la telemetria.

L'entitat Cosmic Research va néixer el 2016 amb l'objectiu de construir, amb tecnologia pròpia, un coet suborbital català amb el qual arribar als límits de l'atmosfera, a 11 quilòmetres d'altura. Fins ara s'han realitzat 30 llançaments, s'han construït i llançat tres coets, 80 satèl·lits.
 

El Bondar és un coet suborbital, de combustible sòlid i amb aletes que compta amb 2,8 metres de llargària, 131 mil·límetres de diàmetre i 35 quilos. És el coet més potent desenvolupat fins ara per estudiants, tant a Catalunya com a l'Estat. A més, aspira a superar el rècord d'altura per una nau llançada a l'Estat. L'aeronau rep el seu nom de Roberta Bondar, primera dona astronauta i primera neuròloga canadenca a l'espai, la qual va participar en la missió Discovery el 1992.