MútuaTerrassa obre una àrea per atendre pacients que han perdut l'olfacte a causa de la Covid-19

El tractament consistirà a fer que les persones afectades identifiquin, emmagatzemin i recordin noves olors

La nova Unitat també prestarà servei a persones amb problemes d'olfacte a causa d'altres patologies.
La nova Unitat també prestarà servei a persones amb problemes d'olfacte a causa d'altres patologies. | Joaquim Albalate
Redacció
01 de febrer del 2021
Actualitzat el 03 de febrer a les 17:39h
L'Hospital Universitari MútuaTerrassa ha posat en marxa la Unitat d'Olfacte per donar resposta a l'increment de pacients que presenten problemes olfactius després de patir la Covid-19. Es tracta d'una àrea especialitzada engegada pel Servei d'Otorrinolaringologia i el Servei de Rehabilitació per ajudar a recuperar el sentit, en cas de pèrdua total o parcial.

El tractament dels especialistes de la nova unitat consistirà a practicar exercicis als pacients per reconèixer novament les olors. Això s'aconsegueix entrenant la memoria olfactiva mitjançant la selecció d'aromes. L'objectiu rau en aconseguir la capacitat cerebral per identificar-les, emmagatzemar-les i recordar-los. Un ànalisi -coneguda com a olfatometria- determinarà la millora assolida pel pacient al cap de quatre mesos.

Tant en aquests casos com en els pacients que han patit infecció per Covid-19, els especialistes en otorinolaringologia i neurofisiologia de la Unitat sotmetran als pacients a una exploració completa amb la voluntat d’objectivar el grau de pèrdua olfactiva així com la qualitat de l’olfacte per detectar les olors que no es reconeixen o possibles anomealies, com al·lucinacions olfactives, distorsions d’una olor o percepció d’olors desagradables-.

A banda dels pacients de coronavirus, la nova Unitat també prestarà servei a persones amb problemes d'olfacte a causa d'altres patologies, com infeccions virals del sistema respiratori superior (constipat comú, grip, rinitis al·lèrgica, pòlips nassals o sinusitis agudes i cròniques), malalties neurodegeneratives, traumatismes o tumors cerebrals o de l’àrea ORL.