La llum del Sincrotró Alba ajuda a desxifrar els vitralls modernistes

Un grup de la UPC estudia els vitralls del segle XIX i XX amb l'objectiu de millorar la seva preservació

Estació experimental de la línia de llum MSPD del Sincrotró ALBA
Estació experimental de la línia de llum MSPD del Sincrotró ALBA | Cedida
Redacció
23 de gener del 2021
Un grup de la Universitat Politècnica de Catalunya estudia la composició dels vitralls del modernisme català, especialment centrat en la seva degradació. L'investigador Martí Beltrán ha presentat els resultats de l'estudi de la seva tesi doctoral on es determina que la llum MSPD del Sincrotró Alba, de Cerdanyola del Vallès, permet descobrir la composició i l'estructura dels materials que componen els esmalts dels vitralls, així com el seu estat de conservació. L'objectiu final de la recerca és millorar la preservació d'aquest patrimoni cultural.

La decadència mostrada pels vitralls modernistes en els últims temps ha impulsat aquest estudi a llarg termini. La directora de la tesi, Trinitat Pradell, explica que "hem obtingut informació totalment inèdita dels esmalts, dades que poden contribuir a una millor conservació dels vitralls".

L'objecte que s'ha estudiat és una col·lecció d'esmalts pre-preparats d'un dels tallers de vidre més importants de Barcelona de l'època; Rigall, Granell i cia, pertanyents a J.M. Bonet. També s'han estudiat altres vitralls de tallers prestigiosos de la ciutat comtal. 
 

Estació experimental de la línia de llum MSPD del Sincrotró ALBA Foto: Cedida


La llum de sincrotró, utilitzada pel patrimoni històric i artístic, ha permès determinar la composició química dels materials i identificar-ne els pigments i colorants usats. En concret, per realitzar la recerca s'ha emprat la línia de llum MSPD, que proporciona la tècnica de microdifracció.

Els resultats han determinat que els esmalts històrics presenten una composició química completament alterada pels processos de corrosió atmosfèrica. Per la seva banda, els esmalts verds i blaus presenten una estructura més susceptible al deteriorament. Així doncs, aquest ampli estudi de la UPC aporta dades rellevants de les causes de la degradació dels vitralls i demostra la importància de comprendre el comportament dels materials emprats pels artistes al llarg del temps.