El «pressupost Covid-19» de Terrassa pel 2021 creix un 1,3% fins als 260,5 milions

La partida serà aprovada el 22 de desembre en un ple municipal extraordinari

10 de desembre del 2020
Actualitzat el 22 de desembre a les 11:49h
En un escenari de pandèmia i amb un 2020 complicat, els pressupostos de l'Ajuntament de Terrassa pel 2021 estaran fortament marcats per la pandèmia. Segons l'alcalde, Jordi Ballart, es tracta d'uns "pressupostos Covid-19", marcats per la "incertesa", i per això, "vius i modificables". Ballart, acompanyat del primer tinent d'alcalde de Serveis Generals, Isaac Albert, i la segona tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Núria Marín ha presentat aquest dijous en roda de premsa la proposta de pressupostos pel 2021. El document serà aprovat inicialment el 22 de desembre en un ple municipal extraordinari, a l'espera d'al·legacions durant el període d'exposició pública. 

El pressupost del 2021 de Terrassa, segons Ballart, té unes màximes molt clares: en primer lloc, sortir de la crisi, en segon, enfortir el teixit social i empresarial, i per últim, preparar la ciutat pel futur amb unes bases centrades en la neteja, la mobilitat i el transport, l'enfortiment de les polítiques socials i la millora de l'espai públic.

Creixement d'un 1,37% respecte a l'anterior pressupost

L'afectació de la pandèmia aquest 2020 ha estat de 22 milions a la tresoreria municipal entre despeses i ingressos perduts. No obstant això, les xifres del pressupost pel 2021, amb la lluita Covid-19 inclosa, presenten un augment de l'1,37% respecte a les de l'any anterior, situant-se en 260,55 milions d'euros. La major partida va destinada a Territori i Sostenibilitat (116,4 milions), seguida d'Economia, Finances, Serveis Generals i Govern Obert (40 milions) i Promoció Econòmica i Projecció de la Ciutat (30,6 milions).

Descomptant les inversions, la despesa corrent se situa en 205,7 milions, un 1,13% menys comparat amb les xifres del 2020. Cal recordar que les ordenances fiscals pel 2021, ja aprovades setmanes enrere, no contemplen un increment dels impostos i aposten per la bonificació i la congelació.

Enguany, l'Ajuntament de Terrassa ha deixat d'ingressar 6,5 milions, sobretot a causa de les bonificacions i exempcions d'impostos, com la taxa de terrasses o de residus, en context de pandèmia. Tot i això, de cara al 2021 s'espera que la suspensió de les regles fiscals de la Llei d'Estabilitat permetrà comptar amb 7,5 milions de superàvit addicionals. Aquesta última xifra no està inclosa al pressupost, però el govern municipal "confia" poder-la utilitzar a la primavera. Segons Isaac Albert, la pandèmia "va agafar per sorpresa, però el 2021 ja s'inclou al pressupost per a combatre-la". En aquest sentit, ha recordat l'aprovació, al mes de juliol, d'un Pla de Xoc amb 281 mesures anti-Covid-19. 

Prioritats del govern

En el document dels pressupostos, l'equip de govern ha enumerat sis línies d'actuació "prioritàries". Per una banda, es preveu una despesa de 3,86 milions en la neteja i la recollida de residus, el manteniment de l'espai públic i l'augment del nombre d'efectius de la Policia Municipal. Les ajudes a les entitats i equipaments culturals i esportius, així com l'adequació d'instal·lacions pel mundial d'Hoquei 2022 també hi destaquen amb 1,8 milions d'euros.

També és remarcable, amb una aportació de 628.226 euros, el reforç de l'atenció ciutadana, la cita prèvia i la digitalització dels serveis municipals. Els ajuts i projectes de Serveis Socials i el servei d'atenció a domicili compten amb una dotació de 867.845 euros.

L'alcalde ha afirmat que les actuacions programades en els pressupostos pel 2021 tenen una projecció fins al 2023, ja que existeix "una estratègia de mirada llarga" centrada en la responsabilitat, ha dit. En aquest sentit, ha recordat que "no es tracta de començar projectes i deixar-los abandonats". Isaac Albert ha manifestat que "no volen hipotecar la ciutat, sino assegurar la sostenibilitat econòmica".

13,7 milions en inversions

Restant els serveis municipals i la despesa corrent, l'Ajuntament comparà amb 13.704.405 euros per invertir en diverses àrees. L'any passat en van ser nou. Tal com ha detallat aquest dijous el govern municipal, aquesta quantitat es destinarà a la millora i manteniment de centres escolars, al pla de modernització dels polígons i Masia dels Bellots. 

Aquest àmbit del pressupost contempla també la renovació i ampliació de la flota i del servei de recollida de residus, la digitalització de l'administració, l'augment dels recursos per la Policia Municipal i els seus efectius i la remodelació del Parc de la República, el Casal del Roc Blanc i el cobriment de la pista de Can Jofresa, entre d'altres.