Montserrat

L'encesa de les 131 agulles de Montserrat es farà la vigília de l'1 d'octubre

L'acte, previst inicialment la nit d'abans de la Diada, es va ajornar per culpa del mal temps

per Pere Fontanals, Manresa | 17 de setembre de 2019 a les 19:00 |
Recreació del massís de Montserrat amb les agulles enceses | Llum i Llibertat
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de setembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La comissió organitzadora de Llum i Llibertat, l'acte que preveu portar llum a les 131 agulles de Montserrat, davant de la impossibilitat de portar a terme l'acció els dies 10 i 11 de setembre, com estava previst, per culpa del mal temps, ha decidit executar l'acció el vespre del 30 de setembre fins al matí de l'1 d'octubre, coincidint amb l'aniversari del referèndum per la independència.

Un altre aspecte que va valorar l'organització a l'hora de proposar la nova data és la necessitat d'internacionalitzar al màxim aquest acte perquè és un acte singular i en un indret mundialment conegut, i perquè les imatges que se'n derivaran reforçaran, per contrast, les de la repressió que van donar la volta al món en les votacions de l'1 d'octubre.


Un cop confirmada la disponibilitat de gairebé totes les cordades, l'organització ha decidit que l'acció de Llum i Llibertat es porti a terme entre el 30 de setembre i l'1 d'octubre.

131 agulles per 131 presidents de la Generalitat


La idea que va tenir el col·lectiu Artistes de la República i que de seguida va comptar amb el suport organitzatiu de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i Òmnium Cultural, serà finalment una realitat el proper 30 de setembre al vespre. Llum i Llibertat pretén il·luminar 131 agulles del massís de Montserrat per recordar els cent trenta-un presidents de la Generalitat de Catalunya i per reclamar la llibertat del país. "Volem mostrar que venim de lluny i que tenim al darrere una llarga història democràtica", va explicar Marc Sellarès, d'Artistes de la República, en la presentació de l'acte.

Una de les peces claus de l'engranatge organitzatiu seran els fotògrafs i els videògrafs, perquè "s'encarregaran de documentar gràficament tot el que passi per, així, poder-ho publicar i enviar a tot arreu", exposen. En aquest sentit, avancen, "editarem un documental que expliqui la iniciativa i el presentarem a festivals de cinema i a televisions".

Per acabar d'arrodonir "l'harmonia de l'acció", des de Llum i Llibertat s'han posat en contacte amb poetes catalans perquè, mentre duri la performance, "escriguin versos inspiradors". Aquest material servirà per muntar una exposició.

Qui tindrà un pes encara més rellevant que els fotògrafs i videògrafs seran les persones que es responsabilitzin d'encendre els 131 farells: "seran prop de 150 alpinistes que, repartits amb cordades, pujaran al cim de les agulles, les il·luminaran i hi passaran la nit per assegurar-se que la llum no s'apagui fins l'endemà al matí", explicava Joan Brunet, del Centre Excursionista de la Comarca del Bages (CECB), vinculat a la FEEC. La idea és que s'encenguin els farells a dos quarts de nou del vespre del dia 30 i que s'apaguin a les vuit del matí del dia 1, coincidint amb l'aniversari del referèndum.

Més d'una vintena de miradors per seguir l'acció

Tenint molt clar que "el que no volem és massificar la muntanya", des de l'organització es demana a la ciutadania que, mentre duri l'acció, no pugi ni escali cap de les agulles en qüestió: "Tothom que vulgui veure-la de prop, podrà anar a un dels miradors que proposem, que tenen unes vistes excel·lents de Montserrat", assenyalen.

Són més de vint i estan repartits entre les comarques del Bages, Anoia, Baix Llobregat i Vallès Occidental. Es poden consultar a la pàgina web de Llum i Llibertat, a través d'aquest enllaç.

 

Participació