1 de 10
RIUADES

Una rierada com la del 1962 ja es va repetir el 20 de setembre de 1971

Només hi va haver una víctima mortal però les destrosses van ser importants vora la riera de les Arenes

Cases destruïdes per la rierada del 1971 vora el pont del tren, a les Arenes. | Esteve Ascacibar
per Albert Prieto, 24 de setembre de 2016 a les 08:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de setembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La riuada del 25 de setembre de 1962 va causar centenars de víctimes mortals i incomptables danys materials, però no ha estat l'única que ha patit Terrassa en la seva història recent. El 20 de setembre de 1971, ara fa quaranta-cinc anys, la ciutat va tornar a patir els efectes dels aiguats. La història es repetia però, aquesta vegada, els efectes de l'aigua van ser molt menors que els de 1962 a nivell humà, amb només una víctima mortal.

Moltes zones de Terrassa havien quedat arrasades per la força de l'aigua la nit del fatídic 25 de setembre de 1962. Enmig de la foscor, centenars de persones van ser arrossegades per l'aigua. La Rambla, aleshores avenida del Caudillo, va recuperar la seva essència de riera en quedar obstruït el col·lector. A l'est de la ciutat, la riera de les Arenes va esdevenir la trampa mortal per a desenes de persones dels diversos milers que vivien de manera precària en les barriades d'autoconstrucció. Aquella desgràcia va quedar gravada per sempre als ulls de tots els terrassencs.


Després d'aquells fets es van prendre mesures per intentar evitar una altra desgràcia: es va construït el transvasament de la riera del Palau i es va canalitzar la riera de les Arenes.

La història repetida


Els fets del 1962 es van repetir anys després, amb la tragèdia ben viva encara al cor dels terrassencs. El 1971 la rierada va ocórrer sense gairebé víctimes, sí, però amb importants destrosses materials i un gran ensurt per a molts veïns que vivien al costat de la riera de les Arenes. La documentació oficial parla de més d'una quarantena de cases afectades, vint-i-dues de les quals van caure a terra. Una persona, domiciliada a Barcelona, va perdre la vida quan l'aigua va arrossegar el seu vehicle fins a les Fonts. Molts cotxes van quedar convertits en ferralla.

La canalització de la riera de les Arenes feta després de la gran riuada del 1962 no va servir de gaire. El 20 de setembre de 1971 nombrosos blocs de formigó de grans dimensions van ser arrossegats per l'aigua centenars de metres enllà. Els veïns que van viure les dues riuades critiquen que l'obra de canalització es va fer de qualsevol manera, simplement posant un bloc sobre l'altre. Més de 150 metres de mur van quedar totalment destruïts.


Els veïns de les barriades de les Arenes i Ègara van ser els més castigats. Després del 1962 havien aixecat amb les seves pròpies mans, de nou, les cases. En aquelles zones els carrers estaven sense asfaltar i no hi havia canalitzacions d'aigua potable fins a les cases, encara. Els aiguats van convertir-ho tot en una gran taca de fang.

La sort havia volgut que la rierada del 1971 fos al migdia i permetés a la gent refugiar-se. Tenien la lliçó apresa de nou anys abans, quan la força de l'aigua havia irromput a cases i fàbriques de matinada.

Una por que encara dura

El 20 de setembre de 1971 els veïns de Terrassa van tornar a tenir por, molta por. Alguns, els que van viure les conseqüència dels aiguats del 1962, encara tenen aquesta sensació cada vegada que anuncien pluges intenses. Les tragèdies són difícils d'oblidar i l'estat de deixadesa de les riera no convida a l'optimisme a aquestes persones.

És per això que, aquest dissabte se celebrarà una manifestació convocada per la Comissió Riera de les Arenes per reivindicar la neteja i el manteniment de les rieres per evitar que mai es repeteixi la història del 1962 i del 1971. La concentració està convocada a les 11 del matí a la placeta de la Unitat, al barri de les Arenes.

 

Participació