Per què els Minyons de Terrassa no volen anar al Concurs de Castells?

Els terrassencs sempre s'han negat a participar-hi | La raó principal, diuen, és que «els castells no es poden puntuar»

La Torre
10 de setembre del 2016
Actualitzat el 11 de setembre a les 19:15h
Els Minyons sempre s'han negat a participar al Concurs de Tarragona.
Els Minyons sempre s'han negat a participar al Concurs de Tarragona. | Carla Andreu

Els Minyons de Terrassa al passat Sant Fèlix Foto: Carla Andreu


Aquest divendres s'han presentat les 45 colles que participaran al XXVI Concurs de Castells de Tarragona. D'entre les absències, una de molt esperada: la dels Minyons de Terrassa. La colla egarenca sempre s'ha negat a participar en aquest esdeveniment, des de la seva fundació l'any 1979.

Malgrat tot, i tot i la negativa reiterada cada vegada que el Concurs envia la invitació al carrer del Teatre, Begoña Floria, regidora de Festes de Tarragona, no perd l'esperança i en l'acte d'aquest divendres ha convidat els Minyons a replantejar-se la seva participació de cara a la propera edició perquè "estaria molt bé tenir-los aquí". Floria ha afegit que "és un desig que es recondueixi aquesta situació" perquè, diu, el Concurs "és més que un rànquing, que una classificació, i seria bo que hi participessin".

Però, per què els Minyons no van al Concurs? Ho van explicar ara fa dos anys a La Torre, amb un article del seu vicepresident d'aquell moment, Jordi Burés, que deia que aquesta postura és "molt majoritària al si de la colla" tot i que hi havia algunes veus destacades dins de la colla que s'hi posicionaven en contra, un debat que tallava dient que la postura dels Minyons de peu, els "anònims que omplen el pati d'assaig tres cops per setmana, és molt clara: no volem anar al concurs".

A l'article, afirmaven que "hi ha molts motius menors pels quals els Minyons no ens sentim a gust amb el format que planteja el concurs: excessiu nombre de rondes, normes arbitràries a l'hora de valorar les execucions, rondes conjuntes, peus desmuntats, que es cobri entrada per fer castells, que es facin en un recinte tancat, que se centralitzi al Camp de Tarragona...".

Tot i això, si hi ha un motiu concret pel qual els malves no volen anar al certamen tarragoní, aquest està clar: "els castells no es puntuen". "Un castell no val mil punts, és massa fred, massa simple". Els Minyons consideren que els castells són un sentiment, i com a tal, no es poden puntuar. Burés admet en el seu article que els Minyons són competitius, però diu que "les regles no les pot marcar cap jurat ni cap taula de puntuació", com tampoc es puntuaria mai un salt de Patum, per exemple.

"Mireu les cares dels castellers quan surten de plaça i ja sabreu qui ha guanyat aquell dia, no cal que agafeu cap taula de puntuació perquè està molt clar", diu Burés, que afegeix que els Minyons són fidels a si mateixos i que la seva manera d'entendre els castells no és "ni millor ni pitjor: és diferent".