L’Ajuntament construeix una passera i instal·la un ascensor als barris de Guadalorce i de Can Palet II

S’hi invertiran 117.052 euros de la partida dels pressupostos participatius

Aterrassa.cat
25 d'agost del 2011
L’alcalde accidental de Terrassa, Amadeu Aguado, ha visitat avui les obres de millora dels accessos als barris de Can Palet II i Guadalhorce, que està portant a terme l’Ajuntament amb l’objectiu d’eliminar barreres arquitectòniques en aquest punt de la ciutat.

Aquest va ser un dels projectes elegits en la consulta ciutadana convocada pel consistori per seleccionar les actuacions a realitzar amb els quatre milions d’euros en inversions municipals destinades al procés de participació en els pressupostos. La primera fase de les obres, que va començar el 3 d’agost passat, inclou la instal·lació d’un ascensor i la construcció d’una passera d’uns vint metres de llargada, entre d’altres millores.

Can Palet II i Guadalhorce estan formats exclusivament per grans blocs d’habitatges dels anys seixanta, erigits en una zona de fortes pendents i situats a diferent nivell, separats pels Jardins de Salvador Allende. Actualment, hi ha diversos trams d’escales que dificulten el pas pels recorreguts peatonals que uneixen els dos barris.

Així mateix, el desnivell existent entre els carrers de Guadalhorce i l’avinguda de les Glòries Catalanes dificulta l’accés peatonal a la parada d’autobús urbà. En aquest punt hi ha un desnivell d’uns deu metres que se salva actualment per diferents trams d’escala amb un total de 65 esgraons. Per solucionar aquestes problemàtiques d’accessibilitat associades a la seva orografia, l’Ajuntament ha dissenyat un projecte d’obres que es divideix en dues fases:

La primera fase inclourà la construcció d’una passera i un ascensor que connectarà els tres nivells existents entre l’avinguda de les Glòries Catalanes i els espais lliures interiors del carrer de Guadalhorce. La segona comprèn la millora de l’accessibilitat als Jardins de Salvador Allende.

Actualment, s’estan portant a terme les obres de la primera fase, que van començar el 3 d’agost passat. S’han adjudicat a l’empresa Vinal Group, Construcciones y Proyectos SLU per un pressupost de 117.052,52 euros i un termini d’execució de dos mesos i 21 dies.

L’àmbit del projecte té una superfície d’uns cent metres quadrats, amb un desnivell de deu metres aproximadament. Fins el moment, s’ha procedit a la demolició del paviment i dels elements afectats i s’està excavant l’espai on anirà la caixa de l’ascensor, que serà quadrada i tindrà tres cares tancades i una oberta per tal que l’usuari tingui una vista panoràmica, però que estarà protegida amb una malla metàl·lica. Aquest elevador serà elèctric, tindrà capacitat per a vuit persones i comptarà amb tres parades, una d’elles situada a mig recorregut per facilitar l’accés als blocs d’habitatges situats en una zona més elevada. El projecte inclou la construcció de murs de contenció de formigó armat realitzats in-situ, que es pintaran.

Per connectar l’ascensor amb el nivell superior situat a l’avinguda de les Glòries Catalanes, s’ha previst la construcció d’una passera de 2.40 metres d’amplada i d’uns vint metres de llargada. Aquesta estructura serà metàl·lica i anirà folrada exteriorment per llistons de fusta de pi. El paviment de la passera serà del tipus xapa plegada d’acer perforat antilliscant.

El projecte d’obres també contempla la pavimentació de la nova vorera amb panot de nou pastilles. Així mateix, els nous accessos disposaran de la corresponent senyalització per a persones amb visibilitat reduïda, format per panot estriat.

L’Ajuntament de Terrassa té previst iniciar la segona fase de les obres el pròxim mes de setembre, amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat als Jardins de Salvador Allende. Amb aquests treballs, es crearan rampes a l’interior dels jardins per tal de fer accessibles els recorreguts.