Més de 40 actes per celebrar el Dia Europeu dels Parcs

per Ecodiari, 24 de maig de 2012 a les 07:31 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de maig de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Dia Europeu dels Parcs se celebra aquest 24 de maig arreu del nostre territori amb més de quaranta activitats gratuïtes. Foto: Ddb.

Amb el títol ' Connectem amb la natura. Mirem el cel. Toquem els arbres. Sentim l'aire. Retrobem-nos! ', la Xarxa de Parcs Naturals celebra el cap de setmana del 26 i 27 de maig el Dia Europeu dels Parcs (24 de maig) amb més de quartanta activitats gratuïtes .


Les activitats estan organitzades per la Diputació de Barcelona i les entitats i els organismes que amb ella gestionen la Xarxa de Parcs. Hi ha caminades a peu, rutes guiades, jornades de portes obertes, matinals festives, tallers infantils, exposicions, audiovisuals, concursos de fotografia, recitals poètics, rutes literàries, etc. En algunes, però, cal inscriure's prèviament.

El 24 de maig de 1909 es declaraven els primers parcs nacionals europeus a Suècia. Uns quants anys més tard, el 1918, es declaraven a Espanya els primers parcs nacionals (Covadonga i Ordesa y Monte Perdido), amb un intent no reeixit d'afegir el Montseny a la llista. Tanmateix, el 1928, ara fa vuitanta-quatre anys, veuria néixer el Patronat de la Muntanya del Montseny, la primera figura de protecció d'un espai natural a Catalunya, a la qual va seguir, el 1972, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, el primer espai declarat parc natural a tot l'Estat espanyol.


Al nostre país tenim un espai declarat parc nacional: el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, al qual s'ha de sumar la vintena de parcs naturals i uns altres 150 espais agrupats en diferents figures jurídiques de protecció. En tot l'Estat espanyol són uns 1.600 els espais naturals protegits: poc més de sis milions d'hectàrees terrestres, un 12% de la superfície espanyola, i 250.000 marines.

Per recordar aquella primera declaració i difondre'n els valors entre la ciutadania, la Federació de Parcs Naturals i Nacionals d'Europa (EUROPARC) que aglutina trenta-vuit estats, va declarar el 24 de maig Dia Europeu dels Parcs.


Aquest any 2012, la Federació EUROPARC invita tots els estats europeus i les organitzacions no governamentals de conservació de la natura a divulgar aquest esdeveniment i a organitzar activitats destinades a donar a conèixer els espais protegits i la seva importància per a la societat, amb el lema 'Connectem amb la natura. Mirem el cel. Toquem els arbres. Sentim l'aire. Retrobem-nos!'.

Els objectius del Dia Europeu dels Parcs són, en definitiva, els mateixos que regeixen el tarannà de la Xarxa de Parcs Naturals: treballar per la protecció dels valors naturals, agrícoles, forestals, culturals i paisatgístics del nostre entorn, fomentant l'ús públic responsable i l'equilibri territorial i ambiental dels nostres municipis.

 

Participació