«Sempre he tingut la vocació de formar, ajudar la gent a créixer»

Josep Maixenchs ha rebut la Creu de Sant Jordi 2012

Carles Batalla
13 de maig del 2012
Josep Maixenchs, rebent la Medalla de la ciutat de Terrassa
Josep Maixenchs, rebent la Medalla de la ciutat de Terrassa | La Torre
Josep Maixenchs, rebent la Medalla de la ciutat de Terrassa Foto: La Torre

Fundador i director de l'ESCAC, Josep Maixenchs (Terrassa, 1943) ha aplicat el seu esperit pedagògic al cinema. El premi, que reconeix la seva contribució al sector audiovisual català, se suma a la Medalla d'Honor de la ciutat que va rebre fa tres mesos.

-La Creu de Sant Jordi significa..
Un honor inesperat i una sorpresa. M'imagino que reconeix l'impuls d'un conjunt de persones que ha fet camí i pinya amb mi.

-Què ha aportat l'ESCAC al cinema català?
De l'escola n'han sortit set directors que actualment són reconeguts i quinze tècnics de so, fotografia i imatge. Hem ajudat a una nova generació de cineastes que seran importants. El Parc Audiovisual aporta un gra de sorra i l'ESCAC forma tècnics i creatius. Ara bé, el cinema català té una crisi forta, no d'idees perquè hi ha talent, sinó de finançament. No entenem el cinema com indústria sinó com cultura i la cultura, si no se l'ajuda des del poder públic, difícilment pot funcionar.

-La formació ha millorat molt?
Sí, perquè abans de l'ESCAC hi havia un buit total de formació audiovisual, ara hi ha cinc centres forts de formació al país.

-El cinema és la seva vida?
N'és una part important però no ho és tot. És una manera de comunicar idees i inquietuds que sempre m'ha fascinat. Però la meva vocació sempre ha estat formar, ajudar la gent a créixer.

-No li fa pena que els cinemes de la ciutat s'hagin desplaçat a les afores i que s'hagi apostat pel model del macrocomplex?
Sí, aquests cinemes dels parcs recreatius i comercials tenen el seu públic i el seu èxit. El problema és que estan en mans de multinacionals. Et posaran un "Titanic" però també t'hauràs d'empassar quinze pel·lícules de mal gust.

-A vegades, tot i haver-hi 24 sales, és difícil trobar una proposta que no sigui comercial...
Més que comercial, és un cinema d'entreteniment fàcil i barat i les pel·lícules de més qualitat no hi tenen cabuda. El Cinema Catalunya té una vida fràgil però estable, els del Segle XXI tenien una rendibilitat baixa; si posessim sales disperses per la ciutat, donarien resultat. L'única solució és apostar pel cinema de proximitat i, si es pot gestionar de manera independent, molt millor.