Candidats al Parlament 2024 per Girona: qui guanyarà les eleccions catalanes?

ERC, Junts, els comuns, el PP i Ciutadans relleven els cap de llista respecte al 2021 mentre el PSC, Vox i la CUP aposten per la continuïtat

El ple del Parlament de Catalunya, en una imatge d'arxiu
El ple del Parlament de Catalunya, en una imatge d'arxiu | Europa Press/David Zorrakino
Martí Oliver
27 de març del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 10:59h

Les eleccions al Parlament del 12 de maig ja tenen els primers candidats confirmats per les comarques gironines. Si amb l'avançament dels comicis, a Barcelona la majoria dels partits han optat per repetir el cap de llista, a Girona les cares noves i les incògnites en alguns partits marquen la convocatòria. En joc, 17 escons a repartir.

Sílvia Paneque (PSC)

El PSC redobla l'aposta per Sílvia Paneque. Els socialistes encaren les eleccions del 12-M amb l'objectiu de tornar a ser els més votats, i per fer-ho necessita guanyar vots a la demarcació gironina, on aspira a superar els tres regidors aconseguits en les eleccions del 14-F del 2021. Paneque, que ja va encapçalar la llista en els darrers comicis, i és la cara visible dels socialistes a la demarcació. A principis de març va presidir el 15è Consell del PSC, on es va ratificar Salvador Illa com a candidat per Barcelona. Paneque compagina la tasca parlamentària amb les funcions de cap de l'oposició a l'Ajuntament de Girona

 

Laia Cañigueral (ERC)

ERC renova la cap de llista i l'enfocament de la demarcació gironina. Si el 2021 l'aposta dels republicans va ser en clau nacional –per la llavors consellera, Teresa Jordà–  aquest cop l'aposta passa per un perfil local, en concret per Laia Cañigueral. Nascuda a Cassà de la Selva, Cañigueral és l'actual secretària general de la Federació dels republicans a Girona, amb experiència com a diputada al Congrés. L'any 2006 va ser escollida en representació de les JERC i va repetir entre l'abril i el novembre de 2019, quan va tornar a ser diputada al Congrés dels Diputats per Girona.

 

Salvador Vergés (Junts)

Salvador Vergés s'estrena com a cap de llista de Junts per Girona al Parlament.  L'empresari garrotxí i actual diputat de Junts al Parlament ha estat elegit candidat després de ser l'únic a presentar-se pels postconvergents a la demarcació. En les últimes eleccions catalanes del 2021, Vergés ja va formar part de la llista de Junts a les comarques gironines que encapçalava Gemma Geis, ara centrada en l'estructura municipal del partit a Girona. Llavors, Vergés va ocupar la tercera posició de la llista.

Alberto Tarradas (Vox)

La formació ultra repeteix candidat: Alberto Tarradas. En les eleccions del 2021, Vox va aconseguir representació al Parlament per primer cop amb Tarradas com a cap de llista per la demarcació per Girona, on va assolir un dels 17 escons en joc. Tres anys després, la direcció nacional ha optat per continuar amb Ignacio Garriga com a líder del partit a Catalunya i, finalment, ha fet el mateix a les comarques gironines, on Tarradas és la cara més coneguda de la formació.

 

Dani Cornellà (CUP)

L'avançament de les eleccions ha enganxat desprevinguda a la CUP, en plena refundació. A l'espera de saber com culmina el Procés de Garbí, el diputat Dani Cornellà repeteix com a cap de llista a Girona. L'exalcalde de Celrà s'ha estrenat com a diputat en aquesta legislatura, on ha marcat perfil propi, també amb la seva manera de vestir. El 2019, la policia espanyola va detenir Cornellà sense ordre judicial prèvia com un dels investigats pels talls a les vies de l'AVE a Girona l'1 d'octubre de 2018.
 

 

Eloi Badia (En Comú)

Canvi de cara dels comuns a Girona. El diputat al Congrés Eloi Badia, s'estrena com a cap de llista de les comarques gironines, un dels punts febles de la marca, ara vinculada a Sumar. En els darrers comicis, els comuns van presentar-se amb Rosa Lluch de candidata, però no va aconseguir representació. Badia va ser un dels homes forts del govern d'Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona. La parella de Badia és nascuda a Girona, i fa dos anys que viu a la capital gironina.
 

Jaume Veray (PP)

El cap de llista del PP a Girona serà Jaume Veray, de la família que històricament ha tingut molt arrelament a la formació popular. El partit va perdre l'escó per Girona el 2017 i encara no l'ha pogut recuperar. En les dues darreres eleccions, la seva candidata va ser Maria Àngels Olmedo, rellevada dels òrgans del partit el 2021 després de la sacsejada d'Alejandro Fernández per revifar el partit.

 

Héctor Amelló (Ciutadans)

El partit taronja es presenta a les parlamentàries com l'última bala per mantenir-se en política institucional. Després de perdre 30 escons al Parlament el 2021, on van passar de guanyar les eleccions amb 36 diputats a ensorrar-se fins als sis, el partit taronja ha triat Héctor Amelló com a cap de llista a Girona. Es tracta de l'actual secretari d'organització a Catalunya i afiliat des del 2012 al partit. Ha estat regidor a Figueres del 2015 al 2023 i diputat al Parlament.