1 de 10
toponímia

Guerra oberta entre el Senat i Lladó pels seu nom oficial

La cambra alta espanyola també requereix a Rialp, Cabacés i Capmany que substitueixin la toponímia franquista en aplicació de la llei de memòria democràtica

Rialp, un dels municipis afectats pel canvi de nom, en una imatge d'arxiu | Viquipèdia
per Nació, Rialp | 22 de febrer de 2023 a les 16:17 |
La llei de memòria democràtica ha obert una guerra entre el Senat i quatre municipis catalans. La cambra alta espanyola ha requerit a Rialp (Pallars Sobirà), Cabacés (Priorat), Lladó i Capmany (Alt Empordà) que modifiquin la toponímia franquista dels seus noms, canvi al qual els alcaldes d'aquests quatre pobles es resisteixen.

Així, doncs, i segons la normativa actual de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), aquests municipis haurien de dir-se Rialb, Cabassers, Campmany i Lledó -igual que un municipi de Terol-. Tots ells es tracten de les fórmules aprovades el 1933 per la Generalitat de l'època de la Segona República

 
En l'escrit de sol·licitud, firmat pel senador del grup parlamentari de l'Esquerra Confederal i de Compromís, Carles Mulet, s'apunta que aquests quatre municipis no compleixen la llei de memòria democràtica en mantenir un topònim imposat durant el franquisme. De fet, la llei de Política Lingüística catalana, aprovada el 1998, ja els obligava a corregir els seus topònims franquistes, ja que la normativa lingüística recollida per l'IEC era l'única considerada com a oficial.


El canvi, però, tal com explica l'escrit del Senat, encara no s'ha produït. De fet, els alcaldes de Rialp, Cabacés, Lladó i Capmany han reiterat en diverses ocasions que no volen abordar la modificació. Més enllà d'aquests casos, hi ha sis municipis més que no segueixen la norma de l'IEC, però que són oficials. Són Castell-Platja d'Aro (Castell i Platja d'Aro, segons l'IEC), Figaró-Montmany (el Figueró i Montmany), Massanes (Maçanes), Navàs (Navars), Torrelavit (Terrassola i Lavit), Forallac (Vulpellac, Fonteta i Peratallada).

Altres notícies que et poden interessar
 

 

Participació