Escultures i maniquís anònims a la Fundació Vila Casas de Palafrugell

La casa Can Mario acull tres exposicions que es podran veure fins al proper mes de setembre

ACN / Redacció
15 de juny del 2012
Algunes de les obres que formen l'exposició 'Fet al taller BDN' al Museu d'Escultura Contemporània Can Mario de Palafrugell.
Algunes de les obres que formen l'exposició 'Fet al taller BDN' al Museu d'Escultura Contemporània Can Mario de Palafrugell. | Nerea Guisasola / ACN
Algunes de les obres que formen l'exposició 'Fet al taller BDN' al Museu d'Escultura Contemporània Can Mario de Palafrugell. Foto: Nerea Guisasola / ACN

La Fundació Vila Casa ha presentat aquest divendres la nova programació d'estiu del Museu d'Escultura Contemporània Can Mario de Palafrugell. Un viatge subjectiu per les obres de joves escultors del taller BDN de Badalona que intenten copsar els moviments, el poder de la gravetat i la solitud es compaginen amb la col·lecció de pintures de diversos maniquís, de l'artista Jordi Sàbat, que intenten llançar un missatge irònic sobre els convencionalismes de la societat actual. Enguany, la fundació ha rebut més de 200 obres per participar en els Premis Fundació Vila Casas. Les peces seleccionades, una cinquantena, es poden veure en l'exposició 'Premis d'Escultura Contemporània' al museu de Palafrugell.

Des d'aquest dissabte i fins al proper 16 de setembre, la Fundació Vila Casas exposa  tres exposicions variades que barregen escultura i pintura al Museu d'Escultura Contemporània Can Mario de Palafrugell. Per una banda, l'entitat mostra les 48 peces seleccionades per guanyar els Premis Fundació Vila Casas que s'agrupen en l'exposició 'Premis d'Escultura Contemporània Fundació Vila Casas'.

Segons la directora d'Art de l'entitat, Glòria Bosch, aquest any han superat tots els rècords amb més de 200 participants. L'exposició, que ocupa la sala gran del museu mostra una gran diversitat de peces entre les quals destaquen les obres d'artistes com Mayte Vieta o Antoni Marquès.
Segons Bosch, el jurat d'aquest any ha seleccionat algunes obres "arriscades i provocadores". És el cas de l'obra de tela de Nei Albertí, un jove escultor que actualment està gaudint d'un gran èxit amb les seves peces o la 'Regadora regant' de Jordi Comas, entre d'altres.

Tant l'exposició com els Premis Fundació Vila Casas que enguany es dediquen a la disciplina de l'escultura tenen com objectiu promocionar els nous creadors contemporanis catalans i, al mateix temps, potenciar les diferents col·leccions que integren el fons d'art de la fundació.

Penjadors irònics

D'altra banda a la 'Sala Empordà' es pot veure la mostra 'L'aparador' del pintor, il·lustrador i dissenyador gràfic, Jordi Sàbat. L'artista, que es mou entre el món de la comunicació i la publicitat, exposa un treball on vesteix maniquís anònims i els personalitza amb una nova pell. Les seves pintures mostren tota mena de maniquís i perxes que interactuen amb l'espectador. "És una obra del 2011, creada per a l'ocasió, perquè jo treballo per sèries i mai ho faig a corre-cuita", ha explicat Sàbat.

L'artista ha detallat que volia parlar sobre la persona humana i els convencionalismes de la societat actual. "Els penjadors tenen forma de persones i volia integrar-los dins d'un discurs irònic sobre el món artificial i les exuberàncies d'aquesta realitat", ha concretat. La mostra compta amb diverses pintures on es poden veure penjadors i maniquís amb vestits que estan formats mitjançant llaunes de menjar o botelles de vi.

Escultures conceptuals

Al mateix temps, a la sala del costat, els interessats podran veure les obres de 13 joves escultors - d'entre 22 i 45 anys- del taller BDN de Badalona. Segons ha explicat l'escultor i coordinador del centre d'escultura, Josep Maria Camí, els artistes residents en el taller són provinents d'arreu del món i molts d'ells s'agrupen en aquesta localitat per realitzar un projecte en concret o composar una mostra.

"Les estades poden ser des de sis mesos fins a dos anys i de moment tenim una divuitena d'artistes, la gran majoria d'ells provinents de la demarcació de Barcelona", ha concretat Camí. L'exposició amb el nom de 'Fet al taller BDN' compta amb tretze obres de tretze escultors.
"No s'ha seguit uns criteris concrets a l'hora d'escollir les peces", ha destacat Camí. No obstant això, totes les obres intenten interpretar mitjançant múltiple formats i materials conceptes com la gravetat, el moviment o la solitud.
A més, dos obres de grans dimensions d'artistes del taller també es poden veure fins el proper mes de setembre als Jardins de Sant Lluís de Palafolls. Les peces eren massa grosses per exposar-les al museu i el consistori d'aquesta localitat va creure convenient mostrar-les en aquest espai.

En tots els casos, les peces han estat creades per l'ocasió i no tenen més de dos anys. La majoria dels artistes que participen en aquesta mostra és la primera vegada que exposen fora del taller. "Els joves estan entusiasmats amb l'oportunitat que els brinda el museu" ha explicat Camí. A més, dos peces d'artistes del taller han estat seleccionades per aconseguir els premis de la Fundació Vila Casas.

El centre de Badalona va firmar un conveni el passat 2010 amb la Fundació Vila Casas perquè cada cop que es realitzessin els premis de l'entitat en matèria d'escultura també es pogués presentar la producció del taller.