Olot podrà multar amb fins a 3.000 euros qui malgasti aigua

El ple municipal aprovarà aquest dijous una nova ordenança que regularà l'ús de l'aigua en situació de sequera i permetrà multar

El consistori aprovarà una nova ordenança que permetrà multar
El consistori aprovarà una nova ordenança que permetrà multar | Arxiu ND
Nació
29 de febrer del 2024
L'Ajuntament d'Olot ja té a punt la nova ordenança que ha de permetre sancionar aquells que malgastin aigua. El consistori té previst aprovar aquest dijous al ple municipal aquesta eina reguladora que fins ara no existia.

L'ordenança municipal regularà les mesures aplicables a l'abastament d'aigua potable i als usos de l'aigua en situacions de sequera. El mateix text determina que la normativa que s'hi contempla només serà efectiva "durant períodes de sequera declarats per l'Agència Catalana de l'Aigua".

Segons l'equip de govern, l'ordenança era necessària per poder-se cobrir jurídicament i exigir a la ciutadania les mesures excepcionals per sequera. "Un cop aprovat el Pla de sequera ens faltava un instrument per disposar d'un reglament normatiu que ens permetés actuar amb seguretat jurídica a l'hora de decretar determinades situacions o posar infraccions. Ens permet dotar-nos d'operativitat a l'hora de fer efectiu el Pla de Sequera vigent a la ciutat", explica el regidor d'Urbanisme d'Olot, Jordi Güell.
 

Què permet fer l'ordenança?

La nova normativa permetrà a l'Ajuntament limitar per exemple omplir o reomplir piscines privades, prohibir el reg de jardins o la neteja de vehicles entre altres mesures. També dona potestat a l'Ajuntament per, si és necessari, tallar el servei de subministrament d'aigua a la xarxa.

A part, el text també permet al consistori requerir a grans consumidors (més de 5.000 metres cúbics de consum d'aigua a l'any) que presentin plans d'estalvi d'aigua o dona via lliure per demanar dades a les empreses subministradores.
 

Sancions

La nova ordenança dona, sobretot, potestat per sancionar aquells usuaris que no compleixin les mesures establertes en situació de sequera. El document defineix tres graus d'infraccions: lleus, greus i molt greus. Cada una d'elles té una multa que pot anar des dels 750 euros fins als 3.000 euros.

 Consulta aquí els diferents motius per als quals et pot sancionar l'Ajuntament

Actualment, Olot té un consum d'aigua de 216 litres per habitant i dia, inferior del que estableix la fase d'excepcionalitat a la qual es troba la ciutat (230 litres per habitant i dia). Tot i això, l'Ajuntament ha decidit impulsar una ordenança que també s'ha aprovat a Besalú i s'impulsarà a altres pobles de la Garrotxa. 
 
Arxivat a