​Integra comença a inserir persones en risc d'exclusió a empreses de la Garrotxa

Ho fa de la mà de Triturats la Canya, on s'hi ha inserit cinc treballadors que participaran en la cadena de reciclatge de teixits

Els treballadors d'Integra fent tasques a Triturats la Canya
Els treballadors d'Integra fent tasques a Triturats la Canya | Pau Masó
01 de març del 2023
Integra ha iniciat aquest mes de febrer un nou camí en la inserció laboral de persones en discapacitat intel·lectual i risc d'exclusió social a la Garrotxa. Després que l'any passat signés un conveni amb una empresa de recursos humans, ara fa un pas més i serà la mateixa entitat que inserirà els usuaris. Ho farà de la mà de Triturats la Canya, una empresa de reciclatge de teixits.

Integra i l'empresa olotina han unit forces per beneficiar-se mútuament d'un projecte que ha permès inserir, de moment, cinc persones en risc d'exclusió. Fins ara, l'entitat inseria treballadors en tasques internes i aquesta serà la primera vegada que ho podrà fer en una empresa independent: "Aquest és el primer projecte d'una certa envergadura en la creació real de llocs de treball. Nosaltres podem crear llocs de treball dins l'entitat, però el fet de crear-los en una altra empresa i en un entorn ordinari, al final, és el que perseguim", assegura Núria Fité, gerent d'Integra.
 

De moment, el projecte ha arrencat amb cinc treballadors, però podria ampliar-se el nombre Foto: Pau Masó


Des de fa dos anys, el projecte s'ha estat avaluant en una fase de prova pilot que va començar el 2021 i que va comptar amb una trentena de persones. Ara el projecte ja ha madurat i ja està en ple funcionament. Els treballadors vinguts d'Integra ja s'han incorporat des d'aquest mes de febrer de forma fixa en tasques de selecció i separació de teixits. "Pot venir qualsevol persona que tingui capacitat matriu amb les mans. És una feina simple, però s'ha de manipular i separar", explica Ariadna Cerarols, responsable de Triturats la Canya, qui també assegura que l'interès del projecte és recíproc: "Ells ens aporten un capital humà molt interessat a treballar, i nosaltres estem aportant feina. Això ens genera molta satisfacció".

Integra aporta l'atenció i el seguiment dels treballadors inserits que tindran el seu lloc de treball a la nau industrial de Triturats la Canya, ubicada al polígon de la Canya. Ho faran en la cadena de reciclatge dels teixits amb la finalitat que després puguin tenir una segona vida. S'encarregaran de destriar aquelles peces i materials que es poden aprofitar. De fet, aquest procés de reciclatge tèxtil serà d'obligat compliment a partir del 2025 amb la nova llei de residus tèxtils que obligarà a reciclar, reparar o reutilitzar tota la fracció tèxtil que ara va a l'abocador. Ara com ara, aquesta tasca només pot ser manual i a partir d'ara, també tindrà un valor afegit: la inserció laboral de col·lectius en risc d'exclusió.
Arxivat a