​Zoetis vol convertir la planta de la Vall de Bianya en la més important del món

La farmacèutica ja ha iniciat el disseny d'una nova inversió de més de 80 milions que convertirà la fàbrica garrotxina en la més important de la companyia

10 de gener del 2023
Actualitzat el 11 de gener a les 9:28h
Les instal·lcions a Zoetis a La Riba, a la Vall de Bianya.
Les instal·lcions a Zoetis a La Riba, a la Vall de Bianya. | @ZoetisEsp.
Zoetis vol fer-se fort a la Garrotxa. Així ho demostra l'aposta que la farmacèutica ha fet els últims anys a la planta que hi ha a la Vall de Bianya i la nova inversió que la companyia preveu a la comarca. En total seran entre vuitanta i cent milions d'euros que s'invertiran en una nova planta ubicada a les instal·lacions d'Hostalnou.

En aquesta nova nau que es preveu posar en funcionament el 2030 s'hi desenvoluparà una nova tecnologia innovadora al sector de la salut. Amb aquesta tecnologia es fabricaran quatre productes i cada un tindrà una projecció de vendes d'un bilió de dòlars.

En una entrevista a NacióGarrotxa, el nou vicepresident de la companyia nord-americana, Giovanni Inturrisi assegura que la nova inversió farà que la planta garrotxina se situï com la més important de la firma: "Estem a dalt del rànquing i estem mirant d'arribar a ser la primera planta mundial".

Actualment, la planta garrotxina de Zoetis se situa a la posició número quatre d'un total de 32 plantes repartides per tot el planeta. Segons la producció, actualment, la primera és Kalamazoo a Michigan, la segona és a Lincoln a Nebraska, la tercera a Charles City d'Iowa. Amb la nova inversió, es preveu que la planta garrotxina faci el salt fins a la primera posició.
 

Inturrissi ha estat director general de la planta garrotxins des del 2016 fins aquest 2022. Foto: Martí Albesa


Actualment, el departament d'enginyeria de la planta garrotxina encara està dissenyant la nova inversió: "Ja estem fent des d'enginyeria el disseny d'una nova planta on desenvoluparem una nova tecnologia totalment nova al sector de la salut que no existeix i que encara està sota el departament d'investigació", explica Inturrissi. Serà una nova nau totalment automatitzada que suposarà la creació de, com a molt, una trentena de llocs de treball.

La segona gran inversió en pocs anys

Els nous productes que preveu desenvolupar Zoetis a la Garrotxa arriben després de la inversió que la companyia va fer el 2020. Llavors, es van invertir 45 milions d'euros que van suposar la creació de cent nous llocs de treball i l'ampliació d'instal·lacions i processos d'investigació. Actualment, a la planta garrotxina hi treballen uns 300 treballadors i exporta a Estats Units, Brasil o Europa la majoria dels productes que s'hi fabriquen.

La marca Zoetis es dedica a la fabricació i investigació de productes farmacèutics per animals. També produeix vacunes per a mascotes i bestiar. Els últims anys, la seu de la Vall de Bianya s'ha situat com un centre de referència per la firma pel fet que va ser pioner en oferir solucions per malalties com la llengua blava, la grip aviària o la pesta porcina. El 2020, l'estat espanyol també va proposar a la companyia fabricar a la Garrotxa la vacuna contra la covid. Finalment, Zoetis ho va descartar perquè no tenia el coneixement i l'equipament suficient per a desenvolupar una vacuna per a humans.