​L'Hospital d'Olot crea una capsa de records per tractar el dol perinatal

De mitjana, cada any el centre registra quatre casos d'infants que moren abans o acabats de néixer

La capsa de cartró que ha creat l'Hospital d'Olot
La capsa de cartró que ha creat l'Hospital d'Olot | Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa
Redacció
18 d'octubre del 2022
Actualitzat el 19 d'octubre a les 8:58h
L'equip d'obstetrícia de l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa ha impulsat aquest 2022 una nova eina per tractar el dol perinatal entre les famílies afectades del centre. Es tracta d'una capsa de records que vol ser un recurs perquè les famílies puguin tractar el dol amb més facilitat. Consisteix en una capsa de cartró decorada per les llevadores del centre, on es guarden elements com la pinça del cordó umbilical del fill, trossos de pèl o el braçalet amb el nom, entre altres objectes que esculli la família. La capsa també s'acompanya amb un llibre on consten els noms i cognoms de la criatura, el pes i la talla, la data de naixement i la seva empremta.

Segons l'equip d'obstetrícia del centre garrotxí, la creació de records tangibles és una forma molt important per afrontar i tractar el dol perinatal per part de la família. La capsa de records té l'objectiu d'acompanyar els pares i mares en el procés d'acceptació de la mort de l'infant.

Quatre casos l'any
A la Garrotxa, de mitjana, es registren cada any quatre morts perinatals. Així ho certifiquen les dades de l'Hospital d'Olot. La mort perinatal es considera un cop han passat 22 setmanes de l'embaràs o bé la defunció es produeix abans de la primera setmana de vida. El 2020, es van registrar al voltant de 300 morts perinatals a Catalunya. La taxa de mortalitat perinatal l'any 2021 es va situar al 4,7 casos per cada 1.000 naixements.

Una papallona com a símbol
La papallona és el símbol que s'utilitza en la psicologia perinatal per identificar les mares que han perdut un fill abans de néixer. D'aquesta manera s'identifica ràpidament la dona i s'actua amb els protocols establerts.

Des de fa unes setmanes, l'Hospital d'Olot també ha incorporat aquest símbol a la sala de parts i a les unitats d'hospitalització. El responsable de dibuixar la papallona que es fa servir al centre garrotxí ha estat l'il·lustrador local, Valentí Gubianas.
Arxivat a