1 de 10
salut

Comença la vacunació contra el papil·loma humà a infants de la Garrotxa

Els alumnes de l'institut escola de Besalú són els primers a rebre el vaccí

Un nen rebent la vacuna | ACN
per Redacció, Besalú, Catalunya | 23 de setembre de 2022 a les 08:30 |
Al maig, l'Agència de Salut Pública de Catalunya i el Departament de Salut ja va anunciar la inclusió d'aquesta vacuna al calendari de vacunacions sistematitzat per a nens i nenes, garantint l'equitat de gènere i la protecció, també dels nens, davant la infecció de VPH. Fins aleshores, es recomanava la vacunació en noies als 11-12 anys i persones amb condicions de risc, però actualment també s'ha estès en nens.

Coincidint amb l'inici del curs escolar, els centres d'atenció primària s'estan coordinant amb les escoles per acordar una data per desplaçar-se al centre, iniciar aquesta vacunació i, progressivament, obrir-la a la resta de territori. Així, aquesta setmana la vacunació ja arribarà a la Garrotxa i ho farà, concretament, a Besalú. L'Institut-Escola Salvador Vilarrasa serà per on començarà la vacunació a la comarca. Precisament, a Besalú és on hi ha un dels Centres d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut a la Garrotxa. A partir de l'octubre, la vacunació s'anirà estenent a la resta de la comarca.


El vaccí consta de dues dosis i la segona s'administra sis mesos després, de tal manera que les infermeres es tornaran a desplaçar als centres per completar la pauta. El dia de la vacunació els infants han de portar el llibre de vacunes perquè les infermeres les hi puguin registrar, amb prèvia autorització dels pares i mares.

Importància de la vacunació del VPH


El VPH és una infecció de transmissió sexual que s'estima que el 85-90% de les dones i dels homes sexualment actius adquiriran en algun moment de la seva vida. Actualment, les vacunes administrades a Catalunya protegeixen contra nou dels més de 100 tipus de VPH existents i representen el 90% de protecció contra el càncer de coll uterí i el 90% de les berrugues anogenitals.

La vacunació en noies als 11-12 anys va començar a implementar-se el curs 2008-09 i va provocar la disminució de més del 60% de la incidència de les berrugues anogenitals en noies d'entre 16 i 19 anys, una dècada després. Aquesta vacunació ha donat protecció indirecta en nois i homes, amb la reducció d'un 4-6% de les berrugues genitals i la reducció de certs genotips, alhora que ha donat també protecció indirecta a noies i dones no vacunades. A la Regió Sanitària Girona, el percentatge de noies que es van vacunar durant el curs 2020-21 va ser del 88%.

 

Participació