​Olot perd el 40% d'aigua que capta per fuites a la xarxa

Això equival a 400 piscines olímpiques cada any

14 de setembre del 2022
Actualitzat el 15 de setembre a les 9:10h
Imatge d'arxiu d'una fuita d'aigua en una canonada
Imatge d'arxiu d'una fuita d'aigua en una canonada | Arxiu ND
El primer pla de sequera que va aprovar l'Ajuntament d'Olot el passat mes d'agost ha fet aflorar a la llum diverses dades sobre els consums i l'abastament d'aigua que hi ha a la ciutat. Una de les que més ha xocat ha estat que la xarxa de subministrament perd un 40% de l'aigua que transporta.

Segons el Pla de Sequera, el rendiment de la xarxa se situa al 60%. Això significa que la resta d'aigua que transporten les canonades s'acaba perdent. En nombres reals, Olot capta anualment tres hectòmetres cúbics d'aigua i, d'aquests, en perd poc més d'un. Això equivaldria a l'aigua de 400 piscines olímpiques cada any. Tot i aquesta realitat, les pèrdues només s'han reduït al voltant del 2% en els últims anys.

La qüestió coincideix en un moment en que la Garrotxa està immersa en plena alerta hidrològica i la CUP va fer incidència en el tema en l'últim ple municipal d'Olot. Els cupaires van preguntar per el 40% de pèrdues d'aigua i el regidor d'Urbanisme, Jordi Güell, va respondre que "les pèrdues estan perfectament estimades". Güell va relativitzar la situació d'aquesta manera: "Quan vaig tenir les dades a la mà vaig pensar que era molt greu. Quan he vist la realitat de tot Catalunya, he vist que arreu hi ha unes xarxes d'aigua molt deficitàries".
 

Jordi Güell, en una imatge d'arxiu. Foto: Martí Albesa.


A Olot té uns 240 quilòmetres de canonades i, segons Güell, és molt difícil poder detectar totes les fuites: "Les pèrdues, moltes vegades, no són aparents. Sovint, l'aigua filtra cap al subsòl i no cap a la superfície, que és quan es detecta. Una de les accions que ja estem fent és sectoritzar la xarxa. Cada vegada podem afinar més per saber on hi ha aquestes pèrdues".

El mateix Pla de Sequera d'Olot, recorda que per tal d'evitar pèrdues és necessari que l'Ajuntament porti a terme accions com renovar el parc de comptadors, renovar els trams de xarxa més perjudicats, sectoritzar la xarxa, cercar i reparar fuites, i fer un manteniment preventiu de les infraestructures.

Actualment, Olot té quatre punts de captació d'aigua, situats al Parc Nou. Pròximament, està previst que es construeixin més pous a la zona del barri de les Fonts. A través d'aquests punts es capta l'aigua de l'aqüífer que ve de la Vall d'en Bas i es distribueix per tota la ciutat a través de canonades i nou dipòsits de diferents dimensions.

Pel que fa als consums, el domèstic és el majoritari amb un 70% del total, seguit del consum industrial amb un 20%. A més, a la ciutat hi ha cinc grans consumidors d'aigua (un d'ells és l'Ajuntament) que consumeixen el 4,5% del total.
Arxivat a