​Les FDT d'Olot 2022 tornaran a tenir Punt Lila i brigades per evitar agressions sexistes i homòfobes

Aquest any estarà ubicat davant l'església de Sant Esteve

Imatge d'arxiu d'un Punt Lila
Imatge d'arxiu d'un Punt Lila | Pilar Màrquez Ambròs
25 d'agost del 2022
Actualitzat a les 8:51h
"Es tracta d'ocupar el carrer per posar en relleu les situacions de violència masclista i LGBT-fòbiques", diu la responsable del Punt Lila d'Olot, Tina Ruiz, quan se li pregunta pels objectius que té un Punt Lila. Enguany, les Festes del Tura tornaran a tenir aquest servei de sensibilització i atenció amb relació a les agressions sexistes i homòfobes.

El 2019 va ser la primera vegada que es va instal·lar un Punt Lila a les Festes del Tura. Aquest serà el segon any consecutiu sense pandèmia que la Festa Major d'Olot compta amb el servei. Anirà a càrrec de la Cooperativa Cúrcuma, una entitat que treballa des de la perspectiva feminista i que té experiència en aquest àmbit i mena d'actuacions.

El Punt Lila oferirà informació, sensibilització i atenció a qualsevol persona que necessiti informació o sigui víctima o testimoni d'una agressió. Enguany, estarà ubicat a la plaça d'Esteve Ferrer, davant l'església de Sant Esteve i l'horari serà des de la mitjanit fins a les sis del matí. Durant el dia, l'entitat Alliberem-nos tindrà una parada al mateix lloc per difondre la tasca que fan a favor dels drets i les llibertats de gènere.
 

Una agent d’igualtat consultant un mapa. Foto: Govern


Brigades itinerants
Com ja va succeir el 2019, el Punt Lila tindrà el seu braç. Hi haurà Brigades Liles que seran persones que es mouran pels carrers i punts més calents de la festa major. Seran grups de dues persones que aniran identificades i que tindran com a tasca de detecció i observació. En cas d'atenció, es derivarà al Punt Lila.

Un protocol per a les punxades
En relació amb la qüestió de les punxades, que aquest estiu s'ha viscut a diferents punts de Catalunya, el Punt Lila també estarà atent a qualsevol indici d'aquesta mena. A més, també han arribat protocols específics des de la Generalitat que se seguiran per Festes del Tura: "Estem treballant amb la màxima coordinació. Farem arribar el protocol a les barraques i també les entitats", diu el regidor de Festes, Agustí Arbós.

En resum, el que detalla el protocol és com s'ha d'actuar davant un cas de punxada i quina mena de reacció imminent s'ha de produir. Es demana que davant de qualsevol cas es traslladi ràpidament la víctima a un punt d'atenció sanitari. En el cas de les Festes del Tura, aquest estarà situat a la plaça de l'U d'Octubre.

El 2019, 1.700 persones es van apropar al Punt Lila de les Festes del Tura. Es van fer 22 atencions a dones d'edats compreses entre els 14 i 40 anys. 13 van ser agressions (comentaris, tocaments indesitjats, intimidació o assetjament) i la resta (9) van ser testimonis d'agressions en altres contextos, més enllà de les Festes.
Arxivat a