1 de 10
urbanisme

​Riudaura reactiva la reforma del centre cívic

Les obres havien quedat aturades per la renúncia de l'empresa que les havia de dur a terme

El centre cívic de Riudaura, tancat des del 2003 per defectes en la construcció. | Martí Albesa
per Pau Masó, Riudaura, Catalunya | 29 d'agost de 2022 a les 08:00 |
Riudaura ha aconseguit, de moment, esquivar l'últim entrebanc per la reforma del centre cívic d'RCR. A principis d'aquest 2022 l'empresa responsable de la reforma (Construcciones Reformas y Fachadas Condal) va comunicar a l'Ajuntament que, a causa de l'augment dels costos derivat de la crisi de les primeres matèries, renunciava als treballs.

D'aquesta manera, l'Ajuntament es trobava amb l'amenaça d'haver de tornar a treure la licitació de les obres i haver d'allargar mesos l'inici de la reforma. Però la sort ha estat que la tercera empresa que va participar en el concurs públic de les obres, Construccions Pallàs, ha acceptat la tasca. La companyia garrotxina va quedar en tercera posició en la licitació i ara serà la responsable de dur a terme les obres, després de la renúncia de Construcciones Reformas y Fachadas Condal. La segona empresa classificada en el concurs públic va presentar una oferta superior al que era legal i ja va quedar directament desqualificada, fet que ha donat l'oportunitat a Construccions Pallàs.


En declaracions a NacióGarrotxa, l'alcalde de Riudaura, Agustí Llop, diu que és una bona notícia no haver hagut de repetir el procés de licitació: "És una sort perquè un procés de licitació tots sabem que hauríem tingut un mínim de retard de tres mesos. A més, també hi havia el risc que la licitació acabés deserta, com està passant a molts llocs".

Inici d'obres aquest setembre


Es preveu que després de la Festa Major de Riudaura (16 i 17 de setembre) es puguin començar els treballs, que s'allargaran uns deu mesos i que estan dividits en dues fases. La primera consistirà en la consolidació de l'estructura i reparar els danys estructurals que té l'edifici i la segona, estarà relacionada amb l'enllumenat, la climatització i els aïllaments. Encara hi haurà una tercera fase dedicada als acabats que es licitarà durant la tardor i es desenvoluparà al llarg del 2023.

Amb aquests terminis, si res no torna a fallar, el centre cívic de Riudaura dissenyat per RCR fa vint anys es podria obrir l'any que ve. D'aquesta manera, es deixarien enrere dues dècades de polèmica, ja que només va estar actiu tres anys i el 2003 es va haver de tancar per problemes estructurals. Des de llavors, la primera planta mai més ha tornat a estar operativa.


El pacte per al finançament, trencat


Per dur a terme la reforma de l'obra, l'Ajuntament havia pactat un finançament a quatre parts iguals amb la Diputació de Girona, la Generalitat, els arquitectes RCR i el mateix consistori. Tots quatre pagarien 100.000 euros cada un per cobrir els 400.000 que inicialment valia la reforma.


Ara, però, s'ha apujat un 20% el preu i l'equilibri financer s'ha trencat. "De moment, no es manté. La part de Diputació és inferior a la que s'esperava. Per part de la Generalitat, l'aportació és superior al que havia de ser i això ha fet moure el finançament de les altres parts. Una part importantíssima és de l'Ajuntament i amb els arquitectes estem negociant un conveni que sigui acceptable per part de l'administració i ells puguin aportar-hi els diners amb què es van comprometre", ha explicat l'alcalde de Riudaura.

Per poder tornar a obrir el centre cívic de Riudaura només farien falta acabar les dues primeres fases, tot i que també hi ha intenció que la tercera estigui enllestida. El nou pressupost per a recuperar un equipament maleït pels entrebancs i polèmiques que arrossega puja actualment a 534.288 euros, són uns 100.000 del que estava previst.

 

Participació