viral

​Un mapa mostra les persones més conegudes dels municipis de la Garrotxa

El Pare Soler, el futbolista David Coromina o Francesc de Verntallat, entre els noms més destacats

per Redacció, Olot, Catalunya | 8 d'agost de 2022 a les 20:02 |
Imatge del mapa virtual | Topi Tjukanov
Quina és la persona més coneguda del teu poble? Aquesta és la pregunta que ha volgut respondre Topi Tjukanov, un geògraf finlandès que ha creat un mapa interactiu on es pot descobrir la persona més rellevant de cada territori a escala mundial.

Tjukanov ha creat un mapa a través de les dades obertes de la Viquipèdia i Wikipedia. L'eina s'alimenta d'una base de dades amb 2,3 milions d'individus d'un treball d'investigació publicat a la revista Scientific Data.


El mapa mostra un "rang de notabilitat" de cada nom que hi apareix. També et diu si és home o dona i si la persona encara està viva, tot i que en alguns casos no ho encerta. La informació també es pot classificar per àmbits com ciència, cultura, esport o lideratge.

Segons l'eina, a la Garrotxa, la persona amb més notabilitat és Antoni Soler, més conegut com el Pare Soler. Fou un compositor i organista que va néixer a Olot el segle XVIII. Va ser un dels principals representants de la música per a teclat de la península Ibèrica a finals del Barroc. Entre les seves obres hi destaca una composició vocal escrita al llarg de trenta anys que va passar al monestir de l'Escorial.

A més del Pare Soler, el mapa també destaca noms garrotxins com els exfutbolistes Miquel Soler dels Hostalets d'en Bas i David Coromina de Santa Pau. Tots dos van jugar a Primera Divisió amb el Mallorca i l'Alabès, respectivament. També en el món de l'esport, hi destaca Josep Cargol, exjugador de Sant Joan les Fonts.

També hi apareixen noms com el pintor Bartomeu Mas, el noble Francesc de Verntallat, l'escriptor Josep Maria de Garganta, l'escultor Celestí Devesa o la figura de l'Abat Oliva de Besalú.

Consulta aquí el mapa de les persones més conegudes de la Garrotxa

 

Participació