​L'Arxiu Comarcal de la Garrotxa rep una donació particular de 600 fotografies de finals del segle XIX

L'ha fet la família Guindulain, els membres de la qual estiuejaven a la capital garrotxina

Una de les fotografies que conté el fons
Una de les fotografies que conté el fons | Jaume Guindulain
18 de juliol del 2022
Actualitzat a les 12:11h
Tot va començar amb la mort de Jaume Guindulain Bosch, membre d'una família barcelonina que estiuejava a Olot. Els seus fills, la Pia, la Clara en David i la Teresa Guindulain Rifà, van descobrir diverses fotografies que el seu pare guardava en una capsa a casa seva. La relació de la família amb la Garrotxa va fer que els familiars decidissin entregar el passat mes de febrer tota la documentació a l'Arxiu Comarcal.

Són més de 600 fotografies, la majoria amb placa de vidre, que van des de finals del segle XIX fins als anys trenta del segle XX. Les imatges giren al voltant de la família que estiuejava a Olot juntament amb altres famílies vingudes de Barcelona. A través dels seus ulls es pot conèixer com era l'Olot de l'època.

Des de l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa, la seva directora, Anna Bonfill, explica que una de les particularitats del fons és que permet posar-se als ulls dels estiuejants d'Olot: "normalment les fotografies les veiem des de fora, com la gent d'aquí retratem els barcelonins. Aquesta vegada, tenim un fons fotogràfic de gent que venia a estiuejar".
 

Signatura de la donació entre l'alcalde d'Olot, Pep Berga, i dues de les filles de Jaume Guindulain Foto: Ajuntament d'Olot


Per part de la família, han explicat com van trobar els documents: "El pare no ens va parlar de res d'aquest fons. Vam baixar la caixa d'un altell i ens ho vam trobar" ha explicat la Clara, una de les filles de Jaume Guinduain. Per la Clara, la donació és una manera de mantenir viu el vincle amb la capital de la Garrotxa: "És el punt final del nostre pare. Ara és una manera que el pare estigui sempre a Olot"

El fons familiar conté en total 616 fotografies, de les quals 579 plaques de vidre i 107 estereoscòpiques, a més de 37 positiu en paper. També hi ha una còpia comercial del curt de Georges Méilès, Magia a través de los siglos. Està previst que a principis de l'any que ve comencin les tasques de conservació i digitalització de les fotografies.
Arxivat a