1 de 10
sequera

​Sant Jaume de Llierca demana a la població que restringeixi el consum d'aigua a causa de la sequera

Tot i que des de l'Ajuntament asseguren que hi ha reserva d'aigua, han demanat als ciutadans que no reguin o s'aprofiti l'aigua amb què es cuina

Imatge d'arxiu | Ricard Novella
per Pau Masó, Olot, Catalunya | 6 de juliol de 2022 a les 11:45 |
La sequera que fa mesos que arrosseguem ja ha portat les primeres conseqüències a Sant Jaume de Llierca. L'Ajuntament ja fa setmanes que està conscienciant a la població sobre l'ús d'aigua. Directament, ha demanat als seus ciutadans que en restringeixin el consum i només s'utilitzi l'aigua necessària.

A través d'un ban, el consistori ha demanat als veïns i les empreses que tanquin les aixetes que no es facin servir, que s'aprofiti l'aigua que es fa servir per bullir aliments, tirar la càrrega petita de l'aigua del vàter, dutxar-se en lloc de banyar-se, no regar el jardí o no omplir les piscines particulars.


"La situació està bastant controlada", diu l'alcalde del poble, Jordi Cargol, en declaracions a Nació Garrotxa. "Els dipòsits estan en nivells normals, però fa setmanes que es fan equilibris des dels punts de captació entre l'aigua superficial i el pou del riu Llierca", explica. Des de l'alcaldia aclareixen que amb aquest avís a la població es vol "que la gent se'n adoni que fa molts mesos que no plou" i també admeten que "no és una situació que ens agradi gens per part de l'Ajuntament". L'alcalde també afirma que el subministrament de l'aigua de boca està garantit.
 

S'han anul·lat activitats d'aigua


La situació de sequera també ha portat al consistori a anul·lar algunes activitats refrescants que s'organitzaven al municipi. És el cas d'una festa d'aigua que s'havia de celebrar el passat 30 de juny. Per la festa major, d'aquí a quinze dies, tampoc hi haurà el tradicional tobogan que cada estiu refrescava els més petits.

Sobre la possibilitat que la situació vagi a més i, fins i tot, s'hagi de restringir el consum horari de l'aigua com han fet alguns pobles de Catalunya, Cargol diu que no és el cas de Sant Jaume de Llierca: "Mentre puguem anar agafant aigua del pou i combinar-la amb aigua en alta, no és el cas. L'esforç que fem és que 24 hores al dia la gent pugui tenir aigua"

Preveuen tenir aviat dos pous nous de captació


Veient la situació de sequera, l'Ajuntament també s'ha posat les piles i de manera urgent ha adjudicat el sondeig per fer dos pous nous. El primer sondeig es va fer la setmana passada i aquests dies s'està fent un segon. Segons l'alcalde, hi ha bons resultats i "en poques setmanes" Sant Jaume de Llierca podria tenir dos punts nous de captació d'aigua en subsòl. "Farem la inversió que faci falta per no haver de dependre de la captació en alta i tenir més pous per poder ser més autònoms", ha explicat Cargol a Nació Garrotxa.

 

Participació