La Garrotxa recupera la transhumància en el context de l'emergència vital

Un grup de suport de l’Ecoxarxa acompanyarà un pastor des de Mieres fins al pla d’Anyella a partir del proper dilluns

Redacció
25 de juny del 2022
Un ramat d'ovelles al pla d'Anyella
Un ramat d'ovelles al pla d'Anyella | Arxiu ED
El pròxim dilluns, 27 de juny, en Prem Puig, de Can Torrent de Mieres (Garrotxa), iniciarà, després de molts anys d’absència de la transhumància a la comarca, el camí ramader fins al pla d’Anyella (Cerdanya/Ripollès), a 1.840 m d’altura, per menar el seu ramat de vuitanta-quatre ovelles a les pastures estivals.

Des de l’Ecoxarxa Garrotxa s'ha constituït un grup de suport, tant logístic com d’acompanyament i seguiment de la ruta, per recolzar el pastor i, alhora, fer visible la necessitat de recuperar els comunals i els camins ramaders, "molt d’ells asfaltats, perduts o destrossats per polígons i quitrà, com és el cas d’aquesta carrerada", segons afirmen en un comunicat de la campanya de suport. 
 
També, es volen reivindicar les tradicions pageses i el pastoralisme, ambdós estils de vida allunyats del consumisme desenfrenat o la preeminència dels combustibles fòssils i ben propers a l'alimentació natural de proximitat i al respecte i la convivència amb la natura.

La ruta, que s’iniciarà a Mieres, seguirà durant quatre dies cap a les Preses, Riudaura, coll de Canes, Vallfogona del Ripollès, Ripoll, Gombreny, serra de Montgrony i pla d’Anyella, a raó d'un 20 quilòmetres de mitjana cada dia fins a completar-ne 81,5. Per bé que per la comarca, especialment per l'Alta Garrotxa, hi passen alguns pastors provinents de l'Empordà, serà la primera vegada en molts anys que la carrerada s'inicia en terres garrotxines, en una de les múltiples rutes que hi havia en l'antigor, en funció de la muntanya on s'anava i des d'on se sortia.

"L’acció d’en Prem Puig de Can Torrent hauria de ser un revulsiu, un primer pas, perquè d’altres pastors i pastores de les terres garrotxines poguessin sumar-se en temporades pròximes a la transhumància", asseguren el el comunicat de suport.