Olot estrena la fusió d'Educació i Cultura amb noves oficines a l'Hospici

La unificació, pionera a Catalunya, persegueix contribuir al ple desenvolupament de la ciutadania perquè sigui més crítica, reflexiva, diversa, solidària, empàtica i lliure

Uns antics magatzems de l'Hospici són ara la seu de les àrees d'Educació i Cultura.
Uns antics magatzems de l'Hospici són ara la seu de les àrees d'Educació i Cultura. | Martí Albesa.
19 d'abril del 2022
Actualitzat a les 14:42h
Mariona Camps, Ricard Sargatal i Pep Berga han presentat avui al segon pis del Museu de la Garrotxa, a l'Hospici d'Olot, les noves oficines fruit de la fusió de les àrees d'Educació i Cultura del Consistori –aprovada el maig de 2020–, amb l'objectiu de contribuir al ple desenvolupament de la ciutadania perquè sigui més crítica, reflexiva, diversa, solidària, empàtica i lliure.

Segons la regidora d'Educació, Mariona Camps, la unificiació física de la quasi trentena de treballadors d'ambdues àrees, afavorirà, encara més, el treball en xarxa. "Més que sumar tot es multiplica", ha afirmat, tot i recordant que ja hi ha moltes activitats culturals que es fan a les escoles i del que es tracta és de "transformar l'escola a través de la cultura i la cultura a través de la pedagogia" per manera que l'aprenentatge amb les emocions romangui en l'esperit de les persones per sempre.
 

Sargatal, Berga i Camps durant la presentació de les noves oficines. Foto: Martí Albesa.


Per la seva banda, el responsable de les dues àrees, Ricard Sargatal, ha recordat que lacapital de la Garrotxa ja va ser pionera l'any 2000 quan va fer –en paral·lel amb el de l'Ajuntament de Barcelona– el primer pla de cultura a llarg termini de la ciutat. "Vint-i-un anys després calia fer un altre pas amb aquesta unificació", ha afirmat, per manera que el treball conjunt sigui més útil per a la ciutat i es pugui donar resposta als reptes socials que comporta, cada vegada més, la globalització.

De fet, segons Sargatal, el leitmotiv de la campanya ara endegada, "Cultura i Educacio, a Olot, van dins el mateix sac" comporta, també, omplir el sac personal de cadascú amb les eines necessàries perquè cada ciutada es pugui realitzar el més plenament possible.

Pep Berga, que a més de batlle és el regidor de Cultura, ha recordat que fa 25 anys la ciutat –ara pels volts dels 40.000 habitants– era menys diversa i menys complexa, però passats aquests cinc lustres ha augmentat la diversitat i amb ella ho han fet les desigualtats. "per fer-hi front era imprescindible la unificiació de les dues àrees", ha destacat, tot recordant uqe "la dimensió pedagògica de la cultura és la aporta valors a la ciutadania.

El batlle d'Olot també ha avançat que des de l'Ajuntament d'Olot afrontaran el repte que comporta la importància dels ensenyaments artístics en la infància i l'adolescència per manera que, més enllà de les anomenades "extraescolars", s'introdueixin de forma plena a l'escola primària. Berga ha destacat, igualment, que el fet que les noves oficines siguin al Museu de la Garrotxa certament aportaran més públics a les sales expositives.
 

Les noves oficines són obertes, còmodes i il·luminades. Foto: Martí Albesa.


A partir d'ara, doncs, és a l'Hospici on cal anar a fer els diferents tràmits relacionats amb temes culturals i educatius de la ciutat. De fet, tant les adreces electròniques com els números de telèfon són els mateixos que fins ara, amb l’objectiu de facilitar l’adaptació i fer una transició.

En la remodelació de l'antic magatzem que hi havia s'hi han despès 150.000 euros. Les oficines són obertes, amb els treballadors de les dues àrees asseguts cara a cara, el taulell d'atenció per al públic i dues sales on poder parlar amb els usuaris amb intimitat i confidencialitat, amb què també es comptarà a la nova Oficina d'Atenció Ciutadana i la de la Policia Municipal, que veuran la llum aquest mateix any 2022.