La Policia Municipal d'Olot crea una unitat canina per a detectar substàncies estupefaents

Es tracta d'un pastor belga malinois, propietat de l’agent que es farà càrrec d’aquest nou servei

Cop és el pastor belga que s'incorpora a la nova unitat canina.
Cop és el pastor belga que s'incorpora a la nova unitat canina. | @olotuit.
NacióGarrotxa
24 de febrer del 2022
Actualitzat a les 12:44h
La Junta de Govern Local de l'ajuntament d'Olot d’aquest dijous, 24 de febrer, ha aprovat el conveni de col·laboració per a la creació d’una unitat canina a la Policia Municipal d’Olot. A la sessió d’aquest matí s’ha autoritzat la posada en marxa d’aquest servei que, des de fa un mes, disposa per primera vegada el cos policíac olotí, tal com han anunciat en seu municipal aquest matí la regidora de Seguretat, Mariona Camps, i el cap de la Policia Municipal, Ignasi López.
  
La Policia Municipal és corresponsable amb el cos de Mossos d’Esquadra de vetllar per la seguretat en l’espai públic. Amb la intenció de fer-ho, també, per la salut pública, el codi penal persegueix els actes de cultiu i venda de drogues no legals. La Llei de seguretat ciutadana no permet el consum d’aquestes substàncies nocives, ni la tinença a l’espai públic.  

Les unitats canines dels cossos de policia són un instrument especialment eficaç, ja que l’animal detecta amb el seu gran olfacte les olors característiques de les diferents drogues i previ aprenentatge, “marca” al guia caní, els objectes i persones en qui troba rastre d’aquestes substàncies.
 

La regidora, Mariona Camps, i el cap de la Policia Municipal, Ignasi López. Foto: @olotuit.


La unitat canina de la Policia Municipal s’encarregarà dels controls preventius per a detectar substàncies estupefaents i també pot participar de campanyes informatives que puguin portar-se a terme per evitar-ne el consum. La seva presència s’ha previst, igualment, en altres serveis que requereixin el suport en la detecció d’altres materials, vinculats al tràfic i consum de drogues. D’altres situacions en què pugui participar la unitat canina seran els controls de pas de vehicles, la patrulla en actes amb gran concentració de persones i en zones on se sospiti que es pot produir venda o consum de drogues

La unitat canina d’Olot s’ha posat en marxa amb la disponibilitat d’un agent de la Policia Municipal, que compta amb titulació de guia caní i després d’haver realitzat formació per a l’ensinistrament de gossos detectors d’estupefaents, seguretat ciutadana i per al foment de l’ús del gos com a element valuós per a les actuacions policials.

Cop és el primer gos de la unitat canina d’Olot, és un pastor belga malinois propietat de l’agent de la Policia Municipal que es farà càrrec d’aquest nou servei. El policia va començar l’ensinistrament del gos quan aquest tenia tres mesos i, des d’aquest moment, ha continuat fins a l’actualitat quan, amb la incorporació a la Policia Municipal d’Olot, es posa en marxa aquesta nova unitat.

El pastor belga malinois o simplement malinois és una de les quatre varietats de pastor belga. El seu nom prové de la ciutat belga de Malines (en neerlandès Mechelen, en francès Malines), localitat que el va veure sorgir, motiu pel qual també se'l coneix com a pastor (belga) de Malines. És un gos vigilant, sempre actiu i alerta. Té una aptitud innata com a guardià de ramat, i és un tenaç i ardent defensor del seu amo, tot reunint totes les qualitats necessàries per a ser un gos pastor, guardià, de defensa i de servei.

 
Arxivat a