La Fageda Fundació engega Noima, l’Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa

En una fase inicial atendrà 80 joves que són fora del sistema educatiu al carrer Proa d'Olot i, ben aviat, a l'edifici de la Divina Providència, cedit per l'Ajuntament d'Olot

Noima ocuparà ben aviat l'edifici de la Divina Providència.
Noima ocuparà ben aviat l'edifici de la Divina Providència. | Xavier Borràs.
25 de gener del 2022
Actualitzat a les 9:49h
Just l'any que en fa quaranta, aquest 2022, la Fageda Fundacióengega Noima ("sentit", en grec) l'Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa per atendre joves que, actualment, no disposen de recursos d’acompanyament adequats a la seva situació i necessitats, i per a facilitar que puguin retornar al sistema educatiu reglat o incorporar-se al món laboral.

Noima ha començat l’activitat a un local del carrer Proa d’Olot mentre no acabin les obres de rehabilitació de l’antic convent de la Divina Providència. L’Ajuntament d’Olot ha aprovat en el darrer ple, aquest passat dijous, 20 de gener, cedir a 35 anys l’antic convent de la Divina Providència a la Fageda Fundació i, un cop  acabat el període, traspassar-li la titularitat a canvi que l’entitat es faci càrrec de les obres de rehabilitació valorades en prop de dos milions d’euros. Aquestes obres  han de permetre que l’espai pugui tornar a ser usable per a la ciutadania i en garanteixi un ús social i sense ànim de lucre durant tota la cessió.

La Fageda és una fundació i, com a tal, una entitat sense ànim de lucre i està sota el control del Protectorat de la Generalitat. Aquesta condició imposa que qualsevol disposició del seu patrimoni s’hagi d’ajustar a la seva finalitat fundacional i  hagi de comptar amb  l’aval del Departament de Justícia.

D’aquesta manera, es promou un model de gestió compartida que garanteix que el projecte s’emmarca en l’estratègia de ciutat definida des de l’Ajuntament i es desenvolupa amb la capacitat d’innovació, l’especialització i l’agilitat d’una entitat amb llarga trajectòria i experiència en l’atenció social.

Amb la posada en funcionament de Noima, el projecte de La Fageda, que aquest 2022 compleix quaranta anys, eixampla la seva missió social. Des de fa quatre dècades treballa per a la inserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat, i ara hi suma la voluntat d’esdevenir també un centre de formació i capacitació adreçat en aquest cas a joves.

La nova escola
L’Escola de Noves Oportunitats neix en col·laboració amb l’Ajuntament d’Olot per donar resposta a un dels principals reptes socials detectats al Social Lab Garrotxa 2018: un  nombre molt alt de joves de la comarca que estan fora del sistema educatiu. ç

Noima, en xarxa amb les administracions públiques, els centres educatius, les entitats socials i el món empresarial generarà nous entorns d’aprenentatge i sinergies entre projectes del territori que permetran fer front a realitats com el 16% d’abandonament escolar abans d’acabar els estudis obligatoris o el 12,3% d’atur entre joves de 20 a 24 anys que hi ha a la comarca, segons Estudi La cohesió social a la Garrotxa: realitats i reptes de futur (2017).
 
Generalment, es tracta de joves d’entre 14 i 24 anys que han abandonat els estudis obligatoris o que estan en risc de fer-ho, joves que un cop assolida la ESO no es vinculen a cap recurs formatiu o joves nouvinguts amb necessitats d’alfabetització, tots i totes amb un denominador comú: el sentiment d’exclusió i la baixa autoestima.
 
Així, el repte de les Escoles de Noves Oportunitats és que el jovent recuperi el gust per aprendre. Per fer-ho, es desenvolupa un model centrat en el jove ja implementat amb èxit en altres territoris, amb un acompanyament intensiu i integral molt personalitzat segons les seves inquietuds i basat en quatre mirades:
  • Empoderament. Es treballa l’autoestima i la confiança en les pròpies capacitats
  • Orientació. Acompanyament proper i personalitzat per a cada jove
  • Desenvolupament de competències. Formació específica i transversal per l’assoliment dels reptes definits
  • Vinculació al territori. Implicar-se en el teixit social i l’entorn que l’envolta
D’aquesta manera, es pretén que el jove se senti escoltat, implicat en el seu procés formatiu, protagonista d’experiències d’èxit i vinculat al territori per reconnectar amb les seves capacitats, recuperar l’autoestima i reincorporar-se al sistema educatiu reglat o al món laboral.

El 2022 Noima comença amb una fase inicial en la qual s’atendran 80 joves en quatre recursos:
  • Projecte d’alfabetització i d’arrelament al territori.
  • Projecte de prevenció a l’abandonament prematur del sistema educatiu.
  • Projecte d’activaciósociolaboral per a joves sense recurs formatiu.
  • Processos d’acompanyament, orientació i desenvolupament competencial.
 
El director de l’Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa, Lluís Mas destaca que “la fase inicial del projecte NOIMA vol generar un espai on els joves trobin el suport i l’acompanyament necessari per a desenvolupar tot els seu potencial a partir d’una oferta formativa de qualitat, acollidora i personalitzada per a garantir la igualtat d’oportunitats per a tots i totes”.

Sílvia Domènech, directora general adjunta de La Fageda subratlla que"a  través de Noima La Fageda vol donar resposta a les necessitats dels joves amb major vulnerabilitat de la Garrotxa posant al seu servei l’expertesa de 40 anys d’acompanyament a persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental i des del 2012 joves i persones en risc d’exclusió social.”

La Fageda és  un projecte social amb  estructura empresarial, situat al terme municipal de Santa Pau, al cor del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Ofereix un treball real i digne a persones en situació de vulnerabilitat a través de diverses activitats  productives (lactis, gelats i melmelades ) i prestació de serveis com la jardineria. La fundació, sense ànim de lucre, creada pel psicòleg  Cristóbal Colón, celebra quaranta anys aquest 2022.

 
Arxivat a