La majoria de propietaris tenen interès a conservar la biodiversitat de la finca

Així es desprèn d'un estudi, elaborat per la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), que recull i analitza les respostes de 179 enquestats

Els propietaris mostren gran interès a conèixer la biodiversitat del seu espai.
Els propietaris mostren gran interès a conèixer la biodiversitat del seu espai. | @xcn.cat.
NacióGarrotxa
11 de gener del 2022
Actualitzat a les 12:15h
El passat 15 novembre la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) va presentar virtualment els resultats de l’estudi de motivacions de la propietat privada pera  conservar la natura I tu, per què conserves la natura?.

L’estudi sorgeix de la necessitat de detectar quines són les necessitats dels propietaris que permeten desenvolupar accions de custòdia del territori, tot partint de la premissa que conservar la natura és responsabilitat de tothom. La majoria d’estudis sobre les motivacions de la propietat privada per a conservar estan realitzats en el context anglosaxó. Per tant, és especialment interessant conèixer la diversitat de propietaris i gestors de finques rústiques privades a Catalunya i les seves motivacions.

Aquest estudi s'alinea amb les polítiques de conservació internacionals, com l'Estratègia de biodiversitat 2030 de la UE, i nacionals, com l'Estratègia de biodiversitat 2030 de Catalunya, destacant la creixent rellevància que pren la conservació privada en aquestes estratègies.  
 

L'estudi de la XCN en una infografia. Foto: @xcn.cat.


L’estudi es basa en els resultats obtinguts a partir d’una enquesta que va elaborar la XCN i que van respondre 179 persones. D’entre aquests resultats destaquen:  

La majoria de propietaris senten l’obligació moral de conservar la natura, mostren gran interès a conèixer la biodiversitat del seu espai i en perceben la conservació com una estratègia vàlida per assegurar la sostenibilitat de la finca. No obstant això, la manca de finançament i la burocràcia excessiva són 2 dels principals impediments que destaquen per a poder conservar les finques.

També perceben que els beneficis que aporten els projectes de custòdia són amplis i diversos (ajuda a conservar la biodiversitat, dona l’oportunitat de crear xarxa i se’n poden extreure possibles beneficis econòmics). De fet, la meitat dels enquestats veu factible establir un contracte de custòdia en el futur. Per establir-los, la confiança i la comprensió dels valors de la finca són els aspectes que més han de tenir en compte les entitats.
 

Dels resultats de l’estudi es conclou que hi ha propietaris disposats a establir nous contractes de custòdia, però prèviament cal augmentar el coneixement d’aquesta eina de conservació. A més, destaquen que les entitats han de ser comprensives, de confiança i flexibles.  

A més, dels resultats de l’estudi se’n deriva una sèrie de recomanacions a impulsar per a incentivar la conservació i la custòdia a Catalunya :  
  • Cal crear un registre de finques amb iniciatives de conservació, dotant-lo d’incentius econòmics i no econòmics per a la propietat.
  • Cal reduir la càrrega burocràtica per accedir als instruments que vehiculen finançament per a la conservació.
  • Cal dotar les entitats ambientals de finançament estructural per a que tinguin major capacitat per desenvolupar accions de conservació a les finques privades.  
  • S’ha de desplegar una estratègia de capacitació en conservació de la biodiversitat per a la propietat privada..
  • Cal impulsar una taula de treball entre associacions de propietaris privades i la XCN per a potenciar la participació de les persones propietàries en la conservació de la natura.  
Arxivat a